Masoud Barzani, liderul kurzilor din Irak, renunţă la funcţia de preşedinte al regiunii kurde

Masoud Barzani, liderul regiunii kurde din Irak, nu va mai candida pentru a obţine un nou mandat de preşedinte al provinciei şi a cerut Parlamentului regional ca prerogativele sale să fie distribuite între principalele instituţii locale, relatează CNBC.

438 afișări
Imaginea articolului Masoud Barzani, liderul kurzilor din Irak, renunţă la funcţia de preşedinte al regiunii kurde

Masoud Barzani, liderul kurzilor din Irak, renunţă la funcţia de preşedinte al regiunii kurde

Mandatul de preşedinte al lui Barzani urma să se încheie la 1 noiembrie, zi în care în regiunea kurdă ar fi trebuit să să organizeze alegeri anticipate. Cu toate acestea, din cauza crizei din regiune, alegerile au fost amânate pentru o perioadă nedeterminată.

Liderul kurd a cerut Parlamentului ca prerogativele prezidenţiale să fie distribuite între Guvern, Legislativ şi puterea judecătorească din regiunea kurzilor.

Decizia lui Masoud Barzani vine după ce situaţia kurzilor din Irak s-a înrăutăţit, după ce în regiune a avut loc un referendum pe tema independenţei. Ulterior, forţele Guvernului irakian au lansat o ofensivă pentru a acapara controlul asupra teritoriilor kurde, bogate în petrol. Aproximativ 50 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma confruntărilor, iar mii de kurzi au fost nevoiţi să fugă din calea violenţelor. Din acest motiv, Guvernul regional al kurzilor din Irak a anunţat că intenţionează să ”îngheţe” rezultatul referendumului pe tema independenţei pentru a facilita dialogul cu Guvernul din Bagdad.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici