Măsura controversată. San Francisco redenumeşte 44 de şcoli din cauza numelor asociate cu rasismul, sclavia sau colonizarea. George Washington şi Abraham Lincoln printre "inculpaţi"

  • Preşedinţii George Washington şi Abraham Lincoln sau misionarul spaniol Junipero Serra nu se mai regăsesc în numele şcolilor din oraşul San Francisco.
  • Consiliul şcolar din oraş a decis să redenumească patruzeci şi patru de unităţi care poartă numele personalităţilor care conform instituţiei sunt asociate cu rasismul, sclavia sau colonizarea.
1132 afișări
Imaginea articolului Măsura controversată. San Francisco redenumeşte 44 de şcoli din cauza numelor asociate cu rasismul, sclavia sau colonizarea. George Washington şi Abraham Lincoln printre "inculpaţi"

Măsura controversată. San Francisco redenumeşte 44 de şcoli din cauza numelor asociate cu rasismul, sclavia sau colonizarea. George Washington şi Abraham Lincoln printre "inculpaţi"

Districtul şcolar, care are peste 57.000 de elevi înscrişi, schimbă şcolile numite după personaje istorice legate de „subjugarea şi înrobirea fiinţelor umane; sau care au asuprit femeile, inhibând progresul societăţii; sau ale căror acţiuni au dus la genocid; sau cine a diminuat semnificativ oportunităţile celor dintre noi de a avea dreptul la viaţă, libertate şi căutarea fericirii ", conform textului rezoluţiei.

Măsura, care a stârnit mari controverse la nivel local, a fost iniţiată în mai 2018, înainte ca statuile lui Cristofor Columb şi monumentele confederate să fie doborâte de protestatari. Comisia în cauză a elaborat o listă de patruzeci şi patru de unităţi care vor fi redenumite. Printre acestea se numără şcolile numite după preşedinţii Washington şi Jefferson, care deţineau amândoi sclavi, la fel ca şi Francis Scott Key, autorul imnului naţional american, relatează Le Figaro.

Comisia a votat săptămâna acesta cu 6-1 în favoarea măsurii.

Mai surprinzător este că pe lista se găseşte şi Abraham Lincoln care este considerat un simbol al abolirii sclaviei în ţară. Explicaţia oferită de cei ce l-au inclus pe listă este acuzaţia că a jucat un rol în masacrul triburilor amerindiene.

Decizia de a redenumi aceste şcoli a stârnit multe critici, inclusiv ale actualul primar din San Francisco, London Breed, care este de culoare. În octombrie anul trecut, London Breed a considerat că este „jignitor” pentru părinţii copiilor lipsiţi de şcoli din cauza pandemiei ca autorităţile şcolare îşi dedică energia schimbării numelor şcolilor, mai degrabă decât redeschiderii acestora.

Noile nume pe care şcolile le vor purta va fi stabilit până în aprilie.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici