Măsură inedită: cum încearcă guvernul belgian să stimuleze turismul şi repornirea economiei după pandemie

  • Guvernul Belgiei oferă 10 călătorii gratuite belgienilor pentru a ridica economia şi turismul domestic şi pentru a marca ieşirea din carantină
  • SNCB se opune acestei decizii, declarând că nu au fost consultaţi în această situaţie şi nu consideră că este cel mai bun lucru pentru siguranţa şi sănătatea oamenilor
  • Guvernul propune şi TVA redus, dar şi ajutoare sociale mai mari
955 afișări
Imaginea articolului Măsură inedită: cum încearcă guvernul belgian să stimuleze turismul şi repornirea economiei după pandemie
Guvernul Belgiei a anunţat sâmbătă că va oferi tuturor rezidenţilor 10 călătorii gratuite cu trenul ca o formă de relaxare a măsurilor de izolare anterioare şi, mai ales, pentru a ridica economia şi turismul domestic. Un alt anunţ foarte important ar fi reducerea TVA-ului şi existenţa unor sume mai mari pentru ajutoarele sociale. În plus, vor exista cecuri-cadouri, în valoare de 300 de euro, pe care angajaţii le vor primi de la angajator, cu scopul de a le utiliza în restaurante, teatre sau pentru vizite la muzeu. 
 
Din 8 iunie 2020, Belgia a intrat în faza trei a măsurilor de relaxare. Cu toate că au fost anunţate măsurile de distanţare socială, în Belgia aproape toate afacerile funcţionează din nou: hoteluri, cafenele şi restaurante. Cu toate că a ales ieşirea din carantină atât de rapid, Belgia a avut cea mai mare rată de deces, pe cap de locuitor, din Europa: peste 9.600 de morţi într-o ţară cu 11.5 milioane de locuitori.
 
Şi totuşi, nu toţi rezidenţii au respectat măsurile de siguranţă impuse de contextul actual. Un exemplu este chiar Prinţul Joachim, un nepot al Regelui Philippe al Belgiei, care a fost obligat să-şi ceară scuze la începutul acestei luni pentru că a participat la o petrecere în Spania şi a fost infectat cu coronavirus. Nerespectarea carantinei impuse şi a regulilor de siguranţă au condus către acest lucru.

Belgia va redeschide graniţele către ţările europene pe 15 iunie

Beneficiul de 10 călătorii gratuite cu trenul, acordat de Belgia acum, avea preţul de 83 de euro pentru persoanele cu vârste mai mari de 26 de ani. Ca semn de relaxare a măsurilor de siguranţă şi într-un efort comun de a reporni şi a ridica economia şi turismul local, abonamentul de 10 călătorii va fi distribuit gratuit către toţi rezidenţii şi poate fi utilizat în perioada iulie - decembrie. Mai mult, belgienii îşi pot lua bicicletele în tren fără să plătească o taxă pentru ele.
 
Pare o inovaţie favorabilă pentru o ţară care iese din perioada de carantină, dar compania naţională de transport feroviar spune că Guvernul a neglijat să-i consulte în această situaţie.
 
Sophie Dutordoir, şefa companiei publice de căi ferate SNCB, a scris duminică pe Twitter criticând mişcarea, spunând că lipsa consultărilor a provocat îngrijorarea serioasă a statului.
 
„Considerăm că este un lucru bun faptul că Guvernul nostru îşi doreşte să promoveze transportul public ca mod de călătorie sustenabil”, a spus Dimitri Temmerman, purtătorul de Cuvânt SNCB pentru CNN. 
 
„Totuşi, modul în care această decizie a fost luată sâmbătă, fără a fi consultaţi, ridică semne serioase de întrebare. O distribuţie gratuită a călătoriilor de tren, către toţi rezidenţii belgieni, ridică problema siguranţei sanitare a călătorilor şi personalului nostru. SNCB nu va pune în pericol în niciun fel siguranţa acestora, pentru că la asta s-a muncit din greu în aceste luni.”
 
Dimitri Temmerman a susţinut postarea de pe Twitter a lui Sophie Dutordoir, spunând: „De aceea am cerut să ne consultăm imediat şi să oferim tot suportul necesar pentru a evita orice risc de supraaglomerare în trenurile noastre. Între timp, logistica şi partea financiară trebuie să fie clarificate.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici