Material informatic furat de la bordul portavionului Sevastopol comandat de Rusia

Material informatic a fost furat de la bordul portelicopterului Sevastopol, de tip Mistral, una dintre cele două nave de război comandate de Rusia Franţei, a căror livrare este suspendată din cauza crizei ucrainene, a anunţat vineri o sursă judiciară.

633 afișări
Imaginea articolului Material informatic furat de la bordul portavionului Sevastopol comandat de Rusia

Material informatic furat de la bordul portavionului Sevastopol comandat de Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Două hard diskuri au fost furate de la bordul navei aflate în curs de construcţie la Saint-Nazaire (vest), o placă de bază şi o placă grafică, dar şi un program de gestionare a comunicaţiilor între diverse servere, creat de grupul francez în domeniile ITC şi Apărării Thalès.

Aceste elemente nu comportă nicio informaţie secretă sau confidenţială, potrivit sursei judiciare, care a precizat că a fost deschisă o anchetă. Programul Thalès, creat în cadrul transferului de tehnologie către Rusia, funcţionează exclusiv la bordul navei, a adăugat sursa citată.

Furtul a fost constatat marţi, pe 25 noiembrie, dar ar fi putut să fie comis între 18 noiembrie şi această dată, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Sevastopol, nava-soră a Vladivostok, ambarcaţiuni polivalente de război construite de Franţa pentru Rusia, a fost lansată la apă, la Saint-Nazaire, în urmă cu o săptămână.

Botezat cu numele marelui port din Crimeea, anexată în martie de Rusia, portelicopterul Sevastopol urmează să fie livrat, teoretic, în octombrie 2015.

Franţa a suspendat marţi "până la noi ordine" - din cauza degradării dosarului ucrainean - livrarea primei nave militare Mistral comandată de Moscova. Vladivostok era prvăzută iniţial să fie livrată Moscovei la jumătatea lui noiembrie, în cadrul unui contract în valoare de 1,2 miliarde de euro semnat în iunie 2011 între Rusia şi constructorul naval DCNS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici