MATERIALE RADIOACTIVE "extrem de periculoase", furate în Irak: "Ne temem că aceste substanţe ar putea ajunge în mâinile militanţilor Daesh"

Autorităţile irakiene caută intens de trei luni materiale radioactive "extrem de periculoase" furate dintr-un depozit, serviciile de securitate fiind preocupate că substanţele ar putea ajunge la organizaţia teroristă Stat Islamic, conform unor documente obţinute de agenţia Reuters.

1590 afișări
Imaginea articolului MATERIALE RADIOACTIVE "extrem de periculoase", furate în Irak: "Ne temem că aceste substanţe ar putea ajunge în mâinile militanţilor Daesh"

Materiale radioactive, furate în Irak, existând temeri că ar putea ajunge la reţeaua SI (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

O cantitate de iridiu 192 stocată într-o ladă specială de dimensiunile unui calculator portabil a dispărut în noiembrie 2015 dintr-un depozit situat în oraşul irakian Basra, arată un document obţinut de Reuters.

Materialele radioactive erau stocate într-un depozit al companiei americane Weatherford, activă în domeniul petrolului.

Surse guvernamentale irakiene au confirmat informaţiile sub protecţia anonimatului. Compania Weatherford, cu sediul în oraşul american Houston, a refuzat să comenteze informaţiile.

Materialele, folosite pentru teste cu raza gamma în prospecţiuni petroliere, aparţineau companiei turce SGS, cu sediul în Istanbul.

Un document datat 30 noiembrie 2015 arată că Centrul irakian pentru Prevenţia Radiaţiilor era foarte preocupat de "furtul substanţelor radioactive extrem de periculoase".

Un oficial din cadrul Ministerului irakian al Mediului a declarat, sub protecţia anonimatului, că este vorba de 10 grame de iridiu 192, sub formă de capsule.

Materialele sunt încadrate în categoria a doua de periculozitate, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), putând provoca boli grave sau chiar decesul imediat al unei persoane care s-ar expune câteva ore.

Serviciile de securitate irakiene caută intens substanţa dispărută, iar agenţiile occidentale de spionaj se tem că organizaţia teroristă Stat Islamic le-ar putea folosi pentru crearea unei bombe radiologice, un dispozitiv exploziv care poate contamina radioactiv zone vaste.

"Ne temem că aceste substanţe ar putea ajunge în mâinile militanţilor Daesh" (acronimul arab al reţelei Stat Islamic - n.red.), a declarat un oficial guvernamental irakian.

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un "califat".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici