Matteo Renzi avertizează că Europa riscă să-şi piardă identitatea din cauza crizei imigranţilor

Europa trebuie să găsească o soluţie la criza imigranţilor, altfel riscă să-şi piardă identitatea, a avertizat premierul italian Matteo Renzi, înaintea summitului UE de la Bruxelles, în condiţiile în care cresc tensiunile privind problema solicitanţilor de azil, relatează AFP în pagina electronică.

233 afișări
Imaginea articolului Matteo Renzi avertizează că Europa riscă să-şi piardă identitatea din cauza crizei imigranţilor

Matteo Renzi avertizează că Europa riscă să-şi piardă identitatea din cauza crizei imigranţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Europa are nevoie de o strategie", a afirmat premierul italian într-un interviu pentru cotidianul La Stampa, la o zi după ce Franţa a înfruntat Marea Britanie din cauza miilor de imigranţi care încearcă să traverseze Canalul Mânecii, iar Ungaria a suspendat un regulament important al UE privind procesarea cererilor de azil.

"Un răspuns european este necesar în primul rând din partea Europei, decât a Italiei", a apreciat el.

"Vrem să luptăm pentru o idee diferită a valorilor, civilizaţiei, păcii: de aceea s-a născut Europa. Dacă aceste valori sunt ignorate în faţa unei Mări Mediterane în flăcări, în faţa copiilor care se îneacă, Europa se pierde pe sine", a subliniat Renzi.

El a făcut aceste declaraţii înaintea summitului UE de joi şi vineri, care se va concentra pe tema imigraţiei. Italia speră că povara repatrierii imigranţilor şi găzduirii refugiaţilor va fi împărtăşită de blocul comunitar.

Matteo Renzi a avertizat UE să nu cedeze în faţa isteriei extremei-drepte, afirmând că aproximativ 61.400 de bărbaţi, femei şi copii au fost salvaţi de pe mare anul acesta, cu puţin mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sfidând partidul italian antiimigraţie Liga Nordului, el a afirmat că Italia s-ar putea ocupa singură de situaţia din Mediterana dacă ar fi necesar, insistând că nu va "renunţa la salvarea vreunei vieţi: o viaţă valorează mai mult decât un sondaj".

În acelaşi timp, el a avertizat Europa să nu permită ridicarea unor "ziduri ale indiferenţei". "Pentru noi, în Italia, Europa înseamnă asta: un far al civilizaţiei, nu un zid al fricii", a conchis Renzi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici