Medicamente contrafăcute împotriva gripei porcine, de vânzare pe Internet

Reţele de crimă organizată ruseşti câştigă milioane de euro din vânzarea de antivirale contrafăcute pe Internet, profitând de teama britanicilor de a nu obţine aceste medicamente de la sistemul public de sănătate, susţine o companie de securitate informatică, citată de Sky News.

35 afișări
Imaginea articolului Medicamente contrafăcute împotriva gripei porcine, de vânzare pe Internet

Medicamente contrafăcute împotriva gripei porcine, de vânzare pe Internet (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Investigatorii din cadrul acestei companii de securitate informatică, Sophos, susţin că mii de astfel de escroci operează în special din Rusia şi se ocupă cu promovarea de produse ilegale prin intermediul unor farmacii virtuale false. Ei au constatat că primele cinci ţări care achiziţionează astfel Tamiflu şi alte medicamente antivirale sunt Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Canada şi Franţa.

"Grupările criminale care se află în spatele acestor farmacii virtuale false pun în pericol vieţile, informaţiile personale şi datele de pe cărţile de credit ale clienţilor lor", a declarat Graham Cluley, din cadrul Sophos.

El a avertizat că aceste grupări nu au nicio reţinere să promoveze aceste site-uri şi că vor proceda la fel pentru "exploatarea" datelor personale şi vinderea de "medicamente care reprezintă un pericol" pentru viaţa cumpărătorilor. Cluley a făcut apel către britanici să se adreseze "adevăraţilor medici" şi să "stea departe" de escrocii de pe Internet.

Sophos estimează că aceste grupări pot câştiga între 10.000 şi 60.000 de lire sterline (11.000 şi 67.000 de euro) pe zi, iar îngrijorarea populaţiei faţă de gripa A H1N1 ar putea să contribuie la creşterea profitului.

"Nu există niciun motiv de îngrijorare sau un motiv de a plăti medicamentele antivirale. Acestea sunt oferite gratis de NHS tuturor celor care au nevoie de ele", a anunţat Sistemul Public de Sănătate (NHS) britanic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici