Medvedev exclude o relansare a relaţiilor dintre Rusia şi SUA cât timp sancţiunile sunt în vigoare

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a apreciat miercuri că o relansare a relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite este "absolut imposibilă" atât timp cât sancţiunile occidentale impuse Moscovei nu vor fi anulate, relatează AFP.

316 afișări
Imaginea articolului Medvedev exclude o relansare a relaţiilor dintre Rusia şi SUA cât timp sancţiunile sunt în vigoare

Dmitri Medvedev (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La sfârşitul lui septembrie, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că relaţiile dintre Moscova şi Washington au nevoie de o "resetare", făcând referire la termenul utilizat de administraţia americană privind ameliorarea relaţiilor dintre cele două puteri odată cu venirea lui Barack Obama la putere.

Întrebat la postul american de televiziune CNBC despre o posibilă "resetare" atât timp cât sancţiunile sunt în vigoare, Medvedev a răspuns: "Nu, sigur că nu. Este absolut imposibil".

"Nu am îndoieli că (sancţiunile) vor dispărea după un timp (...), dar nu putem nega că acestea ne-au afectat relaţiile", a adăugat el.

"Este imperativ să lăsăm toate astea în urmă, să revenim la normal, poate să ne întoarcem la punctul zero, şi abia după aceea (putem) să vorbim despre relaţiile viitoare", a subliniat Medvedev, calificând politica sancţiunilor occidentale ca fiind "absolut destructivă, sau chiar stupidă".

Occidentalii au impus Rusiei, pe care o acuză că îi susţine pe separatiştii ucraineni, o serie de sancţiuni economice, determinând o retragere masivă a capitalurilor din Rusia, care riscă să ajungă în pragul recesiunii economice.

Premierul rus, care s-a întâlnit cu omologul său chinez Li Keqiang luni, a precizat că China este "cel mai mare partener comercial" al Moscovei, amintind că "Rusia este în acelaşi timp o ţară europeană şi asiatică" şi de aceea face comerţ şi cu Europa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici