Medvedev îi dă asigurări lui Obama, în pofida scandalului de spionaj

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a subliniat într-o scrisoare adresată omologului său american, Barack Obama, că tentativele de subminare a relaţiilor dintre cele două ţări sunt destinate eşecului, o declaraţie puternică în plin scandal de spionaj, a dezvăluit luni presa rusă.

21 afișări
Imaginea articolului Medvedev îi dă asigurări lui Obama, în pofida scandalului de spionaj

Medvedev îi dă asigurări lui Obama, în pofida scandalului de spionaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt sigur că relaţiile constructive şi de bună vecinătate dintre Rusia şi Statele Unite răspund intereselor veritabile ale popoarelor noastre, de securitate şi stabilitate în lumea întreagă", scrie Medvedev în această scrisoare în care i se adresează lui Obama la persoana a doua singular, trimisă cu ocazia Zilei Naţionale a SUA, la 4 iulie.

"Relaţiile ruso-americane se dezvoltă în prezent în mod sigur şi dinamic", a declarat el, adăugând că tentativele de prejudiciere a acestor relaţii nu au niciun viitor.

În această scrisoare, disponibilă pe site-ul de Internet al Kremlinului, Dmitri Medvedev nu face referire direct la scandalul de spionaj care a izbucnit săptămâna trecută în Statele Unite, după arestarea unor persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei.

Dar, potrivit cotidianului rus Vremia Novostei, această scrisoare are în mod clar ca scop să se evite ca acest scandal să prejudicieze relansarea relaţiilor ruso-americane, iniţiată de Obama şi Medvedev de aproximativ un an şi jumătate.

"Moscova nu intenţionează să răspundă provocării serviciilor speciale americane (...) Acesta este mesajul lui Dmitri Medvedev", a anunţat luni cotidianul.

Ediţia rusească a săptămânalului Newsweek precizează, la rândul său, că o sursă de la Kremlin a dezvăluit că Medvedev nu va face declaraţii explicite despre scandal, atât timp cât Barack Obama va adopta aceeaşi măsură.

"Pentru moment, nu vedem schimbări în politica de detensionare şi noi înşine nu avem intenţia de a pune capăt acestei politici", a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici