Merkel a admis că Germania şi UE au făcut greşeli în ceea ce priveşte criza refugiaţilor

Angela Merkel a recunoscut că atât în Germania, cât şi la nivelul Uniunii Europene, au fost făcute greşeli în gestionarea crizei refugiaţilor, informează Reuters online, citând cotidianul german Suddeutsche Zeitung.

3585 afișări
Imaginea articolului Merkel a admis că Germania şi UE au făcut greşeli în ceea ce priveşte criza refugiaţilor

Merkel a admis că Germania şi UE au făcut greşeli în ceea ce priveşte criza refugiaţilor (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Sunt chestiuni politice pe care le poţi vedea că apar, dar pe care nu le conştientizezi ca atare la acel moment — iar în Germania am ignorat problema pentru prea mult timp, dar am şi blocat necesitatea de a găsi o soluţie paneuropeană," a declarat Merkel într-un interviu care urmează să fie publicat în ediţia de miercuri a cotidianului Suddeutsche Zeitung.

Cancelarul a mai adăugat că Germania şi Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de răbdare şi rezistenţă în gestionarea situaţiei refugiaţilor.

Merkel a mai afirmat că Germania, care a primit majoritatea celor peste un milion de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Asia care au ajuns anul trecut în UE, a lăsat Spania şi alte ţări de la frontiera UE să se ocupe singure de refugiaţi.

"De asemenea, la acel moment am respins distribuţia proporţională a refugiaţilor," a mai precizat ea.

Merkel a declarat că Berlinul nu a susţinut modele precum agenţia europeană de apărare a frontierelor (Frontex) care ar fi încălcat suveranitatea statelor membre ale UE. "Am spus că ne vom ocupa de această problemă la aeroporturile noastre, din moment ce nu avem altă frontieră externă a UE. Însă acest lucru nu funcţionează," a completat liderul german.

Cancelarul a mai aterizat că problema refugiaţilor va fi una pe termen lung. "Nu am abordat problema într-un mod corespunzător. Acest lucru este valabil şi în privinţa protecţiei frontierelor externe ale spaţiului Schengen."

Merkel a mai afirmat că UE trebuie să îmbunătăţească cooperarea şi să sporească substanţial ajutorul acordat pentru dezvoltare statelor din Africa, dar şi pentru Turcia şi alte ţări din zone cu probleme.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici