Merkel are un nou favorit. Cine ar putea prelua conducerea CDU, după eşecul istoric din alegeri

  • CDU trebuie să îşi aleagă al doilea lider după ce Armin Laschet a pierdut alegerile generale din toamna aceasta în faţa lui Olaf Scholz, oponentul său de la SPD
  • Helge Braun este noua propunere pentru şefia Uniunii Creştin-Democrate, deşi până acum nu a fost considerat o opţiune
  • Ministrul demisionar al Sănătăţii, Jens Spahn, a declarat miercuri că nu va candida la conducerea CDU, punând capăt zvonurilor privind o candidatură.
  • La alegerile din septembrie, CDU a obţinut cel mai slab rezultat din era postbelică.
1031 afișări
Imaginea articolului Merkel are un nou favorit. Cine ar putea prelua conducerea CDU, după eşecul istoric din alegeri

Merkel are un nou favorit. Cine ar putea prelua conducerea CDU, după eşecul istoric din alegeri

Şeful demisionar al Cancelariei germane, Helge Braun, va candida la şefia Uniunii Creştin-Democrate (CDU) de centru-dreapta, a anunţat presa locală.

Candidatura lui Braun nu va fi oficială până când acesta nu o va anunţa vineri, în faţa filialei CDU din landul său natal, Hesse, dar el este primul care face un pas înainte pentru funcţia de conducere şi este posibil să fi luat prin surprindere pe cei care au intrat ulterior în cursă. Până acum, Braun nu a fost considerat un candidat, spre deosebire de personalităţi publice ale căror nume circulă de săptămâni întregi, precum veteranul conservator Friedrich Merz sau expertul în politică externă Norbert Röttgen.

Röttgen, care a candidat fără succes la conducerea CDU la începutul acestui an, a programat pentru vineri o conferinţă de presă privind candidatura sa.

Ministrul demisionar al Sănătăţii, Jens Spahn, a declarat miercuri că nu va candida la conducerea CDU, punând capăt zvonurilor privind o candidatură.

Braun, în vârstă de 49 de ani, este considerat un aliat apropiat al cancelarului demisionar Angela Merkel şi a fost şef al Cancelariei din 2018. Deşi şi-a pierdut mandatul direct în alegerile generale din 26 septembrie în favoarea social-democratului Felix Döring, în vârstă de 30 de ani, Braun rămâne membru al parlamentului german datorită includerii sale pe o listă a partidului CDU, conform regulilor electorale proporţionale din această ţară.

CDU trebuie să îşi aleagă al doilea lider în decurs de un an, după ce actualul şef al partidului, Armin Laschet, a pierdut alegerile generale din toamnă în faţa lui Olaf Scholz, din partea social-democraţilor de centru-stânga (SPD). Laschet îi învinsese anterior pe Merz şi Röttgen într-o competiţie pentru conducerea CDU în ianuarie.

Foto: Helge Braun

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici