Merkel îndeamnă ca ucrainenii mobilizaţi pentru valorile UE "să fie auziţi"

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că persoanele care manifestează alături de opoziţie, în Ucraina, apără valorile europene şi trebuie "să fie auzite".

128 afișări
Imaginea articolului Merkel îndeamnă ca ucrainenii mobilizaţi pentru valorile UE "să fie auziţi"

Angela Merkel (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Multe persoane au arătat, prin manifestaţiile lor curajoase, începând de la summitul european al Parteneraitului Estic, la sfârşitul lui noiembrie, la Vilnius, că nu vor să întoarcă spatele Uniunii Europene. Din contră, ele luptă pentru aceleaşi valori care ne animă în cadrul UE şi ele trebuie să fie auzite", a declarat Merkel într-un discurs de politică generală susţinut în faţa membrilor Bundestagului.

"Cu ajutorul presiunii manifestanţilor, devin posibile negocieri serioase şi în deplină transparenţă între Guvern şi opoziţie cu privire la reformele politice necesare", a adăugat ea.

Guvernul german, în special prin intermediul ambasadei la Kiev, "susţine, cu toate mijloacele disponibile, toate eforturile în vederea unei soluţionări paşnice a crizei şi a solicitărilor justificate ale opoziţiei", a conchis cancelarul.

Parlamentul ucrainean se întruneşte de marţi într-o sesiune extraordinară, cu scopul de a găsi o ieşire din criza care afectează Ucraina de două luni, printr-o mişcare de contestare care a devenit violentă începând de la mijlocul lui ianuarie, când au avut loc confruntări, la Kiev, soldate cu trei morţi, potrivit unui bilanţ oficial.

În prima zi a sesiunii, marţi, deputaţii au adoptat un text prin care abrogă legile privind reprimarea manifestaţiilor, a căror adoptare, la 16 ianuarie, a contribuit la radicalizarea mişcării de contestare.

Parlamentarii urmează să abordeze miercuri o problemă mai sensibilă, şi anume amnistierea manifestanţilor arestaţi în cursul unor confruntări cu poliţia. Formaţiunea aflată la putere, Partidul Regiunilor, cere, în schimb, încetarea ocupării centrului Kievului şi a administraţiilor locale din jumătate dintre regiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici