Mici, dar PERICULOASE. Ce ştim despre cele două nave rapide de atac ucrainene capturate de Rusia împreună cu un remorcher | FOTO

În apropiere de România a izbucnit un conflict după ce Rusia a capturat trei nave militare ucrainene. Este vorba despre două ambarcaţiuni rapide de mici dimensiuni şi de un remorcher.

56036 afișări
Imaginea articolului Mici, dar PERICULOASE. Ce ştim despre cele două nave rapide de atac ucrainene capturate de Rusia împreună cu un remorcher | FOTO

Ce se ştie despre cele două nave rapide de atac ucrainene capturate de Rusia împreună cu un remorcher

Dintre cele trei nave capturate, interesante sunt cele două ambarcaţiuni rapide. Acestea fac parte din clasa Gurza-M (Project 58155) şi sunt dotate cu două module de luptă, unul montat în partea din faţă, iar celălalt în partea din spate. Fiecare turelă dispune de câte un tun automat de 30 mm (model ZTM-1 ), de câte două aruncătoare de grenade şi de câte o mitralieră de calibru 7,62 mm.

Ambarcaţiunile mai dispun de sistem de apărare anti-aeriană MANPADS (man-portable air-defence systems) şi de câte două rachete ghidate anti-tank. 

Designul navelor este inspirat de cel al unor ambarcaţiuni de parulă pe râuri şi fluvii. De aceea, rolul clasei Gurza-M este acela de a patrula în golfuri, delte şi în ape dulci. 

O astfel de navă are o lungime de 23 de metri, o lăţime de 4,8 metri, o greutate de 54 de tone şi un echipaj de 5 persoane. Mai mult, clasa Gurza-M atinge o viteză maximă de 46 km/h (25 de noduri) şi are o rază maximă de acţiune de aproximativ 1.440 de km (viteză de 12 noduri).

Ucraina deţinea, înainte de acest incident, şase astfel de ambarcaţiuni.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici