Mihai Ghimpu: Noua Constituţie a R. Moldova va elimina prevederile referitoare la limbă

Proiectul noii Constituţii a R. Moldova va viza eliminarea prevederilor referitoare la limbă, restructurarea administrativă în vederea autogestionării economice, dar şi integrarea în Uniunea Europeană, a declarat preşedintele moldovean, Mihai Ghimpu, citat de Jurnal de Chişinău în ediţia online.

24 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu: Noua Constituţie a R. Moldova va elimina prevederile referitoare la limbă

Mihai Ghimpu: Noua Constituţie a R. Moldova va elimina prevederile referitoare la limbă (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Decizia Alianţei pentru Integrarea Europeană de a modifica Legea fundamentală în cadrul unui referendum este considerată ca fiind singura soluţie de a evita crizele politice şi a pune capăt crizei sociale.

Preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că este încrezător în succesul referendumului deoarece "sondajele de la începutul anului au arătat dorinţa cetăţenilor de a evita alegerile anticipate". Potrivit acestuia, criza socială este una din cele mai "grave" probleme cu care R. Moldova se confruntă în ultimii 20 de ani, cauzate de o lacună constituţională.

Ghimpu a subliniat că din noua Constituţie vor fi eliminate prevederile privind limba, ca urmare a recomandărilor făcute de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. "Noi avem declaraţia de independenţă care nu se modifică (în care) au fost stipulate clar revenirea la grafia latină şi la limba română. Deşi cred că ceilalţi membri ai Alianţei au viziuni similare, acesta este punctul meu de vedere", a afirmat Ghimpu.

În privinţa raioanelor, Ghimpu este de părere că oamenii sunt prea "conservatori" şi s-au obişnuit cu această formă de unitate administrativ-teritorială. "Indiferent de denumire, este important ca orice unitate teritorială să aibă posibilităţi de autogestionare economică. Noua Constituţie nu va viza problema raioanelor", a precizat preşedintele interimar.

De asemenea, proiectul Constituţiei moldovene prevede demilitarizarea Procuraturii şi integrarea în Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici