Mii de maghiari s-au adunat să protesteze împotriva deschiderii unui campus universitar chinez FOTO VIDEO

  • Opozanţii liberali ai premierului naţionalist Viktor Orban îl acuză că se apropie de China şi se tem că ar putea ajuta Beijingul să îşi sporească influenţa în Ungaria şi Uniunea Europeană.
  • Guvernul a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai, în aprilie, privind construirea campusului într-un amplasament din Budapesta.
  • Guvernul a declarat că Fudan este o instituţie de talie mondială, iar campusul ar „permite studenţilor să înveţe de la cei mai buni”.
4290 afișări
Imaginea articolului Mii de maghiari s-au adunat să protesteze împotriva deschiderii unui campus universitar chinez FOTO VIDEO

FOTO: Profimedia

Mii de maghiari au protestat sâmbătă împotriva planurilor unei universităţi chineze de a deschide un campus în Budapesta, relatează Reuters.

Opozanţii liberali ai premierului naţionalist Viktor Orban îl acuză că se apropie de China şi se tem că acest campus ar putea scădea calitatea învăţământului superior şi ar putea ajuta Beijingul să îşi sporească influenţa în Ungaria şi Uniunea Europeană.

"Nu sunt de acord cu consolidarea relaţiei feudale a ţării noastre cu China", a declarat Patrik, un student de 22 de ani care a refuzat să-şi dea numele complet, la protestul din capitala Ungariei.

El a spus că fondurile ar trebui utilizate „pentru a ne îmbunătăţi propriile universităţi în loc să construim una chineză”.

Guvernul a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai, în aprilie, privind construirea campusului într-un amplasament din Budapesta, unde anterior fusese planificat un campus pentru studenţi maghiari.

Guvernul a declarat că Fudan este o instituţie de talie mondială, iar campusul ar „permite studenţilor să înveţe de la cei mai buni”.

Agenţia de ştiri MTI l-a citat pe Tamas Schanda, un ministru adjunct al guvernului, declarând că protestul de sâmbătă este inutil şi respinge „isteria politică” bazată pe bârfe nefondate şi rapoarte mass-media.

Primarul din Budapesta se opune planului.

"Fidesz vinde locuinţele studenţilor maghiari şi viitorul lor doar pentru a putea aduce universitatea de elită a dictaturii Chinei în ţară", au declarat organizatorii protestului de sâmbătă pe Facebook.

Beijingul a declarat săptămâna aceasta că „există câţiva politicieni maghiari”  care încearcă să atragă atenţia şi să împiedice cooperarea dintre China şi Ungaria.

Orban a construit legături cordiale cu China, Rusia şi alte guverne iliberale, în timp ce intră în conflict cu aliaţii occidentali prin limitarea independenţei cercetării ştiinţifice, a sistemului judiciar şi a mass-media.

El se confruntă cu o opoziţie unificată pentru prima dată de la preluarea puterii în 2010, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în 2022.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici