Mii de persoane au manifestat în Inguşia rusă împotriva caricaturilor cu Mahomed

Aproximativ 15.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în Inguşia, o republică rusă din Caucazul de Nord, pentru a protesta faţă de publicaţii occidentale care-l reprezintă pe Mahomed, potrivit autorităţilor, la o săptămână de la atacurile de la Charlie Hebdo.

854 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane au manifestat în Inguşia rusă împotriva caricaturilor cu Mahomed

Mii de persoane au manifestat în Inguşia rusă împotriva caricaturilor cu Mahomed (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Magas, o capitală regională din Inguşia, mulţimea a protestat "faţă de caricaturile Profetului, islamofobia şi insultarea credinţelor musulmanilor", a declarat pentru AFP serviciul de presă al Guvernului regional care a autorizat manifestaţia.

Preşedintele acestei republici musulmane Iunus-Bek Evkurov a catalogat caricaturile drept "un extremism de stat din partea câtorva ţări occidentale" şi a deplâns faptul că autorităţile "încearcă să-i ridice pe credincioşii diverselor religii şi naţionalităţi unii împotriva altora", citat într-un comunicat postat online pe site-ul administraţiei regionale.

Rusia a salutat iniţial marşul istoric oragzanizat duminică la Paris împotriva terorismului, dar numeroase publicaţii şi oficiali se distanţează acum de solidaritatea mondială pe care continuă să o provoace atacul comis săptămâna trecută la Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi.

Astfel, Autoritatea rusă pentru supravegherea presei Roskomnadzor a îndemnat vineri presa rusă "să se abţină să publice" caricaturile cu Profetul Mahomed publicate de Charlie Hebdo.

Caricaturile sunt "împotriva normelor etice şi morale stabilite de secole de coabitare între diverse popoare şi confesiuni religioase" pe teritoriul Rusiei, a apreciat organul de cenzură într-un comunicat.

Altă manifestaţie împotriva caricaturilor este prevăzută pentru luni, în republica vecină Cecenia.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov i-a catalogat pe autorii caricaturilor cu Mahomed nişte "persoane fără valori spirituale şi morale" şi a dat asigurări că 500.000 de persoane vor participa la manifestaţia de luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici