Mii de persoane au participat la un "miting al victoriei" în Baltimore

Mii de persoane au participat la un "miting al victoriei" sâmbătă seara, la Baltimore, în statul american Maryland (est), la o zi după ce şase poliţişti au fost acuzaţi în legătură cu moartea lui Freddie Gray, un tânăr de culoare în vârstă de 25 de ani, în custodia poliţiei, relatează DPA.

179 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane au participat la un "miting al victoriei" în Baltimore

Mii de persoane au participat la un "miting al victoriei" în Baltimore (Imagine: Hepta)

Demonstraţia paşnică a început cu un marş la care au participat câteva sute de persoane, cărora li s-au alăturat alte câteva sute, în faţa primăriei.

Lipsa violenţei arată că tensiunile, amplificate săptămâna trecută, s-au mai potolit, însă comisarul Anthony Batts a anunţat, evocând revoltele urbane "fără precedent" de luni, că interdicţiile de circulaţie impuse pe timpul nopţii rămân în vigoare.

Situaţia de sâmbătă contrasta puternic cu revoltele de luni, când guvernatorul statului a mobilizat Garada Naţională să restabilească ordinea. Magazine au fost incendiate şi jefuite, iar poliţia a operat mai multe arestări înainte de reinstalarea calmului.

Procurorul statului la Baltimore Marilyn Mosby i-a pus sub acuzaţie, vineri, pe cei şase poliţişti care au participat la arestarea lui Freddie Gray, pe 12 aprilie. Tânărul a murit la spital o săptămână mai târziu, o moarte despre care medicul legist al statului a afirmat că este o omucidere.

Mosby a declarat că cei şase ofiţeri nu i-au asigurat asistenţă medicală lui Gray, în pofida faptului că tânărul a solicitat în mai multe rânduri ajutor, şi nu i-a pus centura de siguranţă în duba poliţiei.

Rapiditatea cu care au fost prezentate acuzaţiile pare că a schimbat tonul în oraş, însă sindicatul poliţiei a criticat decizia rapidă de acuzare a ofiţerilor.

Un avocat angajat de sindicat a declarat că ofiţerii "au acţionat rezonabil şi conform pregătirii" şi nu i-au făcut rău lui Gray.

Atmosfera de petrecere care a cuprins oraşul după prezentarea acuzaţiilor a continuat sâmbătă, iar seara, potrivit presei, oamenii dansau pe străzi şi se îmbrăţişau. Televiziunile au prezentat imagini de la un concert spontan şi tineri cu copii în mulţime.

Cazul Gray este ultimul dintr-o serie în care tineri de culoare au fost ucişi de poliţişti, relevând tensiunile rasiale şi relaţiile proaste dintre poliţie şi comunitatea afroamericană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici