Mii de studenţi au protestat la Londra faţă de taxele de şcolarizare

Mii de studenţi veniţi din diferite oraşe ale Marii Britanii au protestat miercuri, la Londra, faţă de reducerile bugetare în domeniul educaţiei şi taxele de şcolarizare, pledând pentru un învăţământ superior gratuit.

234 afișări
Imaginea articolului Mii de studenţi au protestat la Londra faţă de taxele de şcolarizare

Mii de studenţi au protestat la Londra faţă de taxele de şcolarizare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Educaţia nu este un lux, ci un drept!", au scandat manifestanţii, unii dintre care purtau pancarte pe care scria "Fără taxe de şcolarizare. Să plătească cei bogaţi" sau "vreau să fiu scoţian", cu aluzie la regiunea unde studenţii sunt scutiţi de taxe universitare, relatează BBC, în pagina electronică.

"Sunt aici pentru că trei sferturi dintre studenţi nu pot plăti aceste taxe", a afirmat Hannah Stewart, în vârstă de 20 de ani, studentă la Colegiul Central Saint Martins.

În cursul manifestaţiei au izbucnit incidente violente. Poliţiştii au intervenit pentru a împiedica un grup de studenţi să intre în sediul Partidului Conservator al premierului David Cameron.

Cel puţin 11 manifestanţi au fost arestaţi, iar trei poliţişti au fost răniţi uşor.

Înainte de reforma votată în 2010, taxele de înscriere la universitate ajungeau la 3.300 de lire sterline (aproape 4.000 de euro). Atunci studenţii au protestat faţă creşterea acestor taxe, în contextul în care aproximativ în două treimi dintre universităţile engleze taxele au fost dublate, iar într-o treime de instituţii ele au atins suma de 9.000 de lire sterline (aproximativ 10.500 de euro).

Pâna la 50.000 de tineri au participat la manifestaţiile studenţilor din noiembrie şi decembrie 2010, în timpul unui vot asupra creşterii taxelor universitare, când protestele au degenerat în violenţe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici