Mii de studenţi şi profesori au protestat în Spania faţă de reduceri bugetare şi reforme

Mii de studenţi, profesori şi părinţi de elevi au manifestat joi în toată Spania pentru a protesta faţă de reduceri bugetare, creşterea taxelor de înscriere la universităţi şi mai multe reforme ale sistemului de educaţie.

67 afișări
Imaginea articolului Mii de studenţi şi profesori au protestat în Spania faţă de reduceri bugetare şi reforme

Mii de studenţi şi profesori au protestat în Spania faţă de reduceri bugetare şi reforme (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste manifestaţii, la Madrid şi în alte 16 oraşe din Spania, încheie o grevă naţională de trei zile a studenţilor.

Uniunea naţională a studenţilor afirmă că taxele de înscriere au crescut cu 50 la sută de la sosirea la putere, în decembrie 2011, a Partidului Popular (PP, conservatori). Universităţile spaniole ar fi pierdut 45.000 de studenţi, incapabili să îşi plătească studiile.

Uniunea apreciază de asemenea că Guvernul spaniol a concediat aproximativ 32.000 de profesori şi a redus cu şapte milioane de euro cheltuielile în domeniul educaţiei.

Ana Garcia, secretarul Uniunii studenţilor, a cerut demisia ministrului Educaţiei, Jose Ignacio Wert. "Tinerii s-au săturat de politica PP", a declarat ea.

Studenţii protestau de asemenea faţă de o reformă care ar face mai dificilă obţinerea unei burse. Reforma prevede de asemenea consolidarea învăţământului în limba spaniolă, o măsură care i-a înfuriat pe studenţii catalani şi basci.

Conform Guvernului spaniol, aceste reforme vizează să amelioreze nivelul studenţilor într-o ţară în care mai mult de jumătate din tineri sunt şomeri, dar şi să reducă deficitul public.

Din 2011, Guvernul condus de Mariano Rajoy a crescut impozitele, a îngheţat salariile din serviciul public şi a redus cheltuielile în sectoarele sănătăţii şi educaţiei pentru a reduce deficitul bugetar.

Spania a început să-şi revină anul trecut după şase ani de recesiune, cu ajutorul Uniunii Europene pentru sectorul bancar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici