Militari americani, sancţionaţi pentru atacul aerian împotriva spitalului de la Kunduz

Armata americană a aplicat sancţiuni unui număr de peste 10 militari, în urma atacului aerian care a vizat anul trecut un spital din Afganistan administrat de organizaţia umanitară Médecins Sans Frontières (MSF), soldat cu cel puţin 42 de morţi, relatează BBC News online.

545 afișări
Imaginea articolului Militari americani, sancţionaţi pentru atacul aerian împotriva spitalului de la Kunduz

Militari americani, sancţionaţi pentru atacul aerian împotriva spitalului de la Kunduz

Pentagonul a recunoscut că spitalul a fost atacat din greşeală, însă niciun militar american nu va fi urmărit penal.

Potrivit The Associated Press, sancţiunile - care nu au fost făcute publice - sunt în principal administrative.

Unii dintre militari au fost mustraţi, iar alţii suspendaţi temporar.

Atât ofiţeri, cât şi membri ai personalului au fost sancţionaţi, însă nu şi generali.

Un purtător de cuvânt MSF a declarat că organizaţia nu va comenta până când Pentagonul nu va oferi detalii în mod public.

Aceste sancţiuni au fost aplicate în urma unei anchete a Pentagonului cu privire la atac. Un raport al acestei anchete urmează să fie publicat săptămâna viitoare.

Forţe aeriene americane au deschis focul, în octombrie, asupra unui spital din Kunduz. Luptători talibani au recucerit recent oraşul, după ce au fost izgonite din localitate de către americani în 2001.

Oficiali afgani au afirmat că imobilul respectiv era ocupat de către luptători talibani, însă nicio probă nu a confirmat aceste afirmaţii.

MSF a denunţat incidentul drept o "încălcare a legilor războiului". Spitalul a fost distrus, iar MSF s-a retras din Kunduz după atac.

Generaul John Campbell, comandantul forţelor americane în Afganistan la vremea respectivă, a catalogat incidentul drept un "accident tragic, care putea fi evitat, provocat în principal de o eroare umană".

Preşedintele american Barack Obama a cerut scuze pentru atacul aerian, unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise împotriva unor civili în cei 15 ani de război în Afganistan.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici