Militari din coaliţia condusă de Arabia Saudită, văzuţi pe străzi din oraşul yemenit Aden

Un "număr limitat" de militari din cadrul coaliţiei conduse de către Arabia Saudită a fost văzut pentru prima dată, duminică, pe străzi din Aden, în sudul Yemenului, alături de combatanţi care înfruntau rebeli şiiţi huthi, potrivit unor oficiali locali, relatează AFP în pagina electronică.

347 afișări

Însă, la Riyadh, un purtător de cuvânt saudit al coaliţiei, generalul de brigadă Ahmed Al-Assiri, a negat că este vorba despre declanşarea unei ofensive terestre majore. "Pot să vă asigur că nu a existat nicio debarcare, duminică, la Aden", a spus el.

Până în prezent, intervenţia coaliţiei arabe, declanşate pe 26 martie, se limita la bombardamente aeriene, deosebit de intensive.

Un oficial provincial a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, că o "forţă limitată a coaliţiei a venit" în marele oraş portuar. Un lider din cadrul "Rezistenţei populare", un grup de forţe care luptă împotriva huthi, a confirmat, de asemenea, prezenţa unor elemente militare aparţinând coaliţiei pe teren, la Aden.

"O forţă limitată a coaliţiei a sosit la Aden pentru a ne ajuta să facem faţă (rebelilor) huthi şi militarilor loiali (fostului preşedinte Ali Abdallah) Saleh", a declarat el pentru AFP.

Postul de televiziune panarab Al-Jazeera a difuzat duminică după-amiaza imagini cu un grup de militari, care purtau căşti şi arme, mărşăluind în cartierul Khor Maksar, în apropiere de aeroport. O fotoreporteră AFP a anunţat, de asemenea, prezenţa acestor militari, vizibil nemulţumiţi că erau filmaţi.

- Fără precizări

Această instalaţie strategică din oraş a trecut de la unii la alţii după sosirea rebelilor la Aden, pe 26 martie, ziua declanşării raidurilor aeriene ale coaliţiei arabe în Yemen de susţinere a preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, refugiat în Arabia Saudită.

Confruntări violente au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică şi duminică în apropiere de aeroport, potrivit unor locuitori.

Doar câteva zeci de militari din cadrul coaliţiei au fost mobilizaţi la Aden, iar unii sunt de origine yemenită, însă fac parte din cadrul forţelor armate ale Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite (EAU), a declarat altă sursă din cadrul "Rezistenţei populare".

Alt oficial a declarat că aproximativ 30 de militari din cadrul coaliţiei arabe au fost mobilizaţi pentru a "superviza" operaţiunile împotriva rebelilor în zona aeroportului din Aden.

Întrebat despre acest lucru pe un post de televiziune, generalul de brigadă Al-Assiri a răspuns pur şi simplu că "nu este în interesul securităţii operaţiunilor şi celor care le efectuează să ofere precizări".

- Bombe cu submuniţie?

Arabia Saudită este ţinta unor critici tot mai dure din cauza campaniei militare pe care o efectuează de peste cinci săptămâni în Yemen împreună cu alte opt ţări arabe cu populaţie majoritar sunnită.

Obiectivul operaţiunii este restabilirea Guvernului legitim şi respingera rebelilor huthi, susţinuţi de către Iranul şiit, care au cucerit teritorii vaste, inclusiv capitala Sanaa, începând din septembrie 2014.

Însă numărul victimelor civile continuă să crească - peste 1.200 de persoane au fost ucise de la jumătatea lui martie, potrivit ONU -, iar situaţia umanitară este denunţată frecvent drept catastrofală.

Duminică, organizaţia Human Rights Watch (HRW) a afirmat că această coaliţie condusă de către Arabia Saudită a folosit muniţie cu fragmentare furnizată de către Statele Unite în cursul raidurilor aeriene împotriva rebelilor şiiţi, în Yemen, ceea ce este interzis printr-un tratat internaţional.

Fotografii, o înregistrare video şi alte elemente credibile datând de la jumătatea lui aprilie tind să arate că muniţie cu dispersie a fost folosită în ultimele săptămâni în atacuri aeriene ale coaliţiei în guvernoratul Saada, un bastion al rebelilor huthi în nordul Yemenului, denunţă HRW.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la New York dă asigurări că a stabilit, prin analiza unor imagini înregistrate din satelit, că aceste submuniţii par că au aterizat pe un teren cultivat, la aproximativ 600 de metri de zone locuite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici