„Militarizarea” elevilor, propunerea insistentă a unui general rus: Copilul se teme de o armă. Vi se pare normal? | VIDEO

Un general de top al armatei ruse deplânge situaţia actuală a sistemului de educaţie din Federaţia Rusă, care nu mai pune accent în programa şcolară pe pregătirea militară a elevilor.

1172 afișări
Imaginea articolului „Militarizarea” elevilor, propunerea insistentă a unui general rus: Copilul se teme de o armă. Vi se pare normal? | VIDEO

„Militarizarea” elevilor, propunerea insistentă a unui general rus: Copilul se teme de o armă. Vi se pare normal? | VIDEO

Generalul Viktor Bondarev, şeful Comisiei de Apărare din Consiliul Federaţiei Ruse, camera superioară a Dumei de Stat, i-a cerut ministrului Educaţiei, Olga Vasilieva, să reintroducă orele de pregătire militară în programa şcolară, transmite televiziunea Belsat.

Cerinţa adresată de oficialul rus a venit în contextul împlinirii a cinci ani de la anexarea Peninsulei Crimeea, eveniment pe care analiştii l-au considerat un moment de cotitură spre reşaparea discursului militarist în societatea rusă.

„De ce au fost scoase din şcoli AMB-urile (Antrenamente Miltiare de Bază – n.r.)? Nu pricepeţi că un pacifist nu va fi niciodată capabil să îşi apere ţara? Nimeni nu a reuşit vreodată să-şi apere patria doar cu poeme sau cu o pensulă. Ar trebui să reintroducem AMB-ul”, a declarat Viktor Bondarev în timpul unei întrevederi cu ministrul Educaţiei din Federaţia Rusă, Olga Vasilieva.

„Copilul se teme de automatul Kalaşnikov. Copilul nu ştie ce este o grenadă şi cum să o arunce. Credeţi că este un fenomen «normal»?”, a adăugat cu indignare preşedintele Comisiei de Apărare, citat de Radio Europa Liberă, pagina de Republica Moldova. 

La ora actuală, în Federaţia Rusă există tabere militare de agrement, la care copiii se pot înscrie în vacanţe pentru a învăţa să folosească o armă de foc ori pentru a experimenta rigorile vieţii cazone.

Fantome sovietice

Începând cu 2015, după model sovietic, în Federaţia Rusă activează şi o mişcare patriotică de tineret numită Yunarmia, susţinută de Guvernul de la Moscova, informează Deutsche Welle. Potrivit cifrelor oferite de Ministerul rus al Apărării, mişcarea Yunarmia însumează circa 350.000 de membri, cei mai mici având vârsta de 14 ani.

Chiar dacă Yunarmia nu are o reprezentare în sistemul educaţional, o directivă recentă ar putea duce în curând la deschiderea unor filiale ale mişcării în orfelinatele din ţară. Cea care face un lobby puternic în această direcţie este Anna Kuzneţova, şefa Comisiei pentru Drepturile Copiilor, transmite agenţia Asia News.

Directiva guvernamentală recomandă ca în viitorul proces de selecţie să fie luate în considerare „caracteristicile şi calităţile personale”, motivând faptul că nu fiecare copil poate îndeplini criteriile fizice ale unui program de pregătire militară. Anna Kuzneţova a argumentat implementarea unui asemenea program naţional prin necesitatea de a oferi copiilor abandonaţi o „perspectivă mai eficientă asupra vieţii”.

În acest sens, şefa Comisiei pentru Drepturile Copiilor a invocat o statistică potrivit căreia doar 10% dintre copiii care părăsesc orfelinatele se pot integra în societate. Restul de 90% tind să se sinucidă (10%), să se implice în crima organziată (40%) sau să devină dependenţi de alcool şi droguri (40%), a adăugat Kuzneţova, citând datele oferite de Procuratura Generală a Federaţiei Ruse.

 

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici