Miliţiile şiite irakiene au anunţat lansarea unei ofensive pentru "eliberarea provinciei Al-Anbar"

Miliţiile şiite din Irak au anunţat marţi lansarea unei operaţiuni de amploare vizând eliberarea provinciei majoritar sunnite Al-Anbar, la vest de Bagdad, ocupată în mare parte de reţeaua jihadistă sunnită Stat Islamic (SI).

986 afișări
Imaginea articolului Miliţiile şiite irakiene au anunţat lansarea unei ofensive pentru "eliberarea provinciei Al-Anbar"

Miliţiile şiite irakiene au anunţat lansarea unei ofensive pentru "eliberarea provinciei Al-Anbar" (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Ahmed al-Assadi, un purtător de cuvânt al miliţiilor şiite irakiene, a precizat, în timpul unei conferinţe de presă transmise de televiziunea de stat, că operaţiunea, denumită "Labeik ya Hussein", va fi coordonată Hachid Chaabi (Comitetele pentru mobilizarea populaţiei).

"Operaţiunea Labeik ya Hussein este coordonată de Hachid Chaabi în cooperare şi coordonare cu forţele armate" guvernamentale, a precizat al-Assadi.

"Credem că eliberarea (oraşului) Ramadi nu va mai dura mult timp", a adăugat el.

Miliţiile şiite şi armata irakiană au lansat sâmbătă o contraofensivă pentru recucerirea oraşului Ramadi, reşedinţa provinciei Al-Anbar, cucerită la 17 mai de către jihadiştii din cadrul SI.

Premierul irakian Haider al-Abadi a promis că recucerirea oraşului Ramadi este o chestiune de zile.

Însă, în pofida acestei contraofensive, secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a acuzat duminică armata irakiană de lipsă de voinţă în lupta împotriva jihadiştilor din cadrul SI.

"Se pare că forţele irakiene pur şi simplu nu au arătat voinţă de luptă", a declarat Carter într-un interviu pentru CNN.

Şeful Pentagonului a fost "prost informat", a reacţionat imediat al-Abadi.

În contextul acestei dispute verbale, vicepreşedintele american Joe Biden l-a sunat luni pe şeful Guvernului irakian pentru a-l asigura în legătură cu sprijinul Washingtonului în lupta împotriva SI şi pentru a saluta "curajul" forţelor irakiene.

Cu toate acestea, Pentagonul şi-a continuat tirul de critici marţi, apreciind că denumirea aleasă pentru contraofensiva vizând recucerirea provinciei Al-Anbar nu este una fericită şi nu va ajuta miliţiile şiite.

Expresia "Labeik ya Hussein" (răspund chemării tale, Hussein) are o conotaţie profund religioasă, referindu-se la ajutorul cerut de imamul Hussein pentru lupta de la Karbala, în 680. Hussein a murit în timpul acestei bătălii, pe care şiiţii o comemorează în fiecare an prin doliul de Ashura.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici