Ministerul chinez al Apărării: China îşi rezervă dreptul de a lua "măsuri suplimentare" în diferendul cu Japonia

China îşi rezervă dreptul de a lua "măsuri suplimentare" în diferendul cu Japonia, în care contestă naţionalizarea insulelor disputate de cele două ţări, a declarat marţi ministrul chinez al Apărării.

1743 afișări
Imaginea articolului Ministerul chinez al Apărării: China îşi rezervă dreptul de a lua "măsuri suplimentare" în diferendul cu Japonia

Ministrul Liang Guanglie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

China urmăreşte atent situaţia din Marea Chinei de Est şi "ne rezervăm dreptul (de a lua) măsuri suplimentare", a declarat Liang Guanglie, prin intermediul unui traducător, în timpul conferinţei de presă pe care a susţinut-o alături de omologul său american, Leon Panetta.

"Desigur, acestea fiind spuse, noi sperăm încă la soluţie paşnică şi negociată cu privire la acest aspect", a afirmat ministrul, întrebat dacă Beijingul are în vedere recurgerea la forţă.  

Liang, general de armată, a reafirmat suveranitatea Beijingului asupra acestor insule, dând vina pe Tokyo pentru izbucnirea tensiunilor dintre cele două ţări.

Sosit luni seară în capitala Chinei, şeful Pentagonului, Leon Panetta, a făcut apel la reţinere, aşa cum a procedat şi la Tokyo, în timp ce mii de chinezi demonstrau din nou, marţi, în toată ţara. 

"În ceea ce priveşte actualele tensiuni, facem apel la calm şi la reţinere din partea tuturor părţilor", a declarat Panetta. "Nu este în interesul niciunei părţi ca situaţia să degenereze într-un conflict care ar aduce atingere păcii şi stabilităţii în această regiune importantă", a spus acesta.

Mii de chinezi au ieşit din nou în stradă, marţi, în mai multe oraşe din ţară pentru a cere Japoniei să restituie Chinei insulele numite Senkaku de către japonezi şi Diaoyou de către chinezi.

Alegerea datei pentru acest nou val de manifestaţii, ce au fost autorizate de puterea comunistă, este menită să marcheze "Incidentul Mukden", care, la 18 septembrie 1931, a furnizat pretextul invadării Manciuriei de către japonezi. 

La Beijing, peste o mie de manifestanţi, în general calmi, s-au apropiat de ambasada Japoniei, protejată de poliţişti şi de bariere de metal cu o înălţime de doi metri.

Câţiva protestatari au aruncat în direcţia misiunii diplomatice cu recipiente din plastic pline cu apă şi cu ouă. Între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc câteva ciocniri, în timp ce un elicopter survola zona.  

La Shanghai, sute de oameni se îndreptau spre consulatul Japoniei, în ciuda încercărilor poliţiei de a-i opri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici