Ministerul francez de Justiţie: Persoanele care se întorc în Franţa din Siria sau Irak sunt urmărite

Toate persoanele revenite din Siria sau Irak fac obiectul unei urmăriri care poate fi administrativă sau judiciară, a anunţat luni Ministerul francez de Justiţie, informează site-ul publicaţiei Le Figaro.

276 afișări
Imaginea articolului Ministerul francez de Justiţie: Persoanele care se întorc în Franţa din Siria sau Irak sunt urmărite

Ministerul francez de Justiţie: Persoanele care se întorc în Franţa din Siria sau Irak sunt urmărite (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Fostul ministru al Apărării, Hervé Morin, estimase joi că "un francez din doi provenind din teatrele de operaţiuni din Siria sau Irak nu făcea obiectul niciunei urmăriri judiciare, nici măcar al unei convocări atunci când pătrundea pe teritoriul francez". El a cerut, în consecinţă, "inflexiuni drastice" ale politicii de securitate internă a Franţei, în special "o convocare" obligatorie "în faţa judecătorului" şi un sistem de control, eventual prin "utilizarea de brăţări electronice".

Ministerul Justiţiei a răspuns că atunci când "o persoană se întoarce din Siria sau Irak, acest lucru face obiectul fie al unei preluări a cazului de către serviciile de informaţii dacă urmărirea de ordin administrativ pare mai eficace (cum ar fi identificarea complicilor), fie al unei proceduri judiciare (anchetă de supraveghere, colectarea probelor, arest preventiv dacă elementele sunt suficiente pentru a desfăşura urmăriri)". Dar, "bineînţeles, numărul de persoane care intră şi rămân neidentificate nu poate fi prin definiţie cunoscut", a adăugat aceeaşi sursă.

"La sfârşitul lui 2014, numărul total de proceduri deschise în timpul anului în ceea ce priveşte acest conflict antiterorist (anchete şi informaţii judiciare) era de 110 (131 de inculpaţi), potrivit Ministerului de Justiţie. "La finalul lui 2013 erau doar 34 de proceduri deschise (20 de inculpaţi). Începând cu finalul lui 2013, sunt aproximativ 100 de proceduri deschise anual în acest conflict, şi aproximativ alţi o sută de inculpaţi".

În prezent, 188 de proceduri judiciare aflate în legătură cu Siria sunt în curs de desfăşurare la polul antiterorist din Paris", potrivit aceleaşi surse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici