Miniştrii de Externe ai Germaniei şi Franţei avertizează în privinţa situaţiei din Ucraina

Berlinul a apreciat duminică seara că Moscova are "datoria" de a exercita presiuni asupra separatiştilor proruşi din estul Ucrainei în vederea eliberării observatorilor OSCE, în timp ce Parisul a avertizat în privinţa unui "derapaj" care ar urma să aibă consecinţe "considerabile".

888 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de Externe ai Germaniei şi Franţei avertizează în privinţa situaţiei din Ucraina

Miniştrii de Externe ai Germaniei şi Franţei avertizează în privinţa situaţiei din Ucraina

"Rusia are datoria de a acţiona asupra separatiştilor pentru ca membrii misiunii OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) reţinuţi să fie eliberaţi cât mai curând posibil", a declarat într-un comunicat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Opt observatori occidentali ai OSCE reţinuţi încă de vineri de insurgenţi proruşi, între care patru germani, au fost prezentaţi duminică în faţa presei, la Slaviansk, un bastion separatist din estul Ucrainei. Un alt observator a fost eliberat duminică seara şi a părăsit primăria oraşului Slaviansk însoţit de doi negociatori ai OSCE, a constatat AFP.

Pe de altă parte, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a avertizat duminică în privinţa unui "derapaj" care ar urma să aibă consecinţe "considerabile" în Ucraina şi a lansat un apel la "dezescaladare" a situaţiei.

"Situaţia este foarte îngrijorătoare. Un derapaj cu consecinţe considerabile poate avea loc oricând", a declarat Laurent Fabius pentru TV5 Monde.

"Nu se pune în discuţie de a începe un război cu Rusia, aşa ceva nu are sens. Este necesară lansarea unui apel la dezescaladare, în special pentru partea rusă şi pentru proruşi", a adăugat el.

"Noi respectăm suveranitatea Rusiei, iar ruşii trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei", a subliniat şeful diplomaţiei franceze.

Ministrul francez a confirmat că diplomaţi din cele 28 de state membre UE se vor reuni luni, la Bruxelles, cu scopul de a discuta pe marginea adoptării unor noi sancţiuni împotriva Rusiei.

"Americanii urmează să prezinte o serie de sancţiuni şi, dacă lucrurile se vor agrava şi mai mult, s-ar putea trece la un al treilea nivel", a avertizat Laurent Fabius.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici