Ministru nipon: Japonezii sunt fericiţi dacă au economii ridicate când mor. Italienii cheltuiesc tot

Economisirea este un obicei naţional pentru japonezi, care consideră că au avut o viaţă fericită dacă au economii cât mai ridicate când mor, spre deosebire de italieni, care cheltuiesc fără limite, a declarat, luni, ministrul de Finanţe al Japoniei, Taro Aso.

389 afișări
Imaginea articolului Ministru nipon: Japonezii sunt fericiţi dacă au economii ridicate când mor. Italienii cheltuiesc tot

Ministru nipon: Japonezii sunt fericiţi dacă au economii ridicate când mor. Italienii cheltuiesc tot (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Italienii gândesc că este bine să nu ai deloc economii când mori. Dacă spun aşa ceva, mulţi ar considera că este discriminare împotriva Italiei. Dar dacă-mi întreb prietenii italieni despre acest subiect, sunt sigur că vor spune: «Pentru ce economisiţi bani?»", a afirmat Aso la o şedinţă a comisiei pentru buget a parlamentului de la Tokyo, potrivit Wall Street Journal.

Declaraţia ministrului privind obiceiurile financiare ale italienilor a urmat intervenţiei unui parlamentar, care a afirmat că populaţia vârstnică a Japoniei este responsabilă de activitatea redusă a pieţei financiare. O mare parte din activele financiare ale populaţiei sunt deţinute de persoane de peste 55 de ani, iar aceştia nu fac altceva decât să împrumute banii guvernului nipon.

Guvernul încearcă să încurajeze, prin taxe, un transfer al averii către generaţiile mai tinere, însă ministrul afirmă că s-a ajuns într-o încurcătură din cauza predispoziţiei populaţiei pentru economisire.

"Nu ştim dacă nu au pe ce cheltui banii sau reflectă îngrijorare privind viitorul. Japonezii tind să considere că au avut o viaţă fericită dacă economiile lor ating nivelul maxim când mor. Într-o anumită măsură, trebuie să luăm în calcul la formularea politicilor faptul că au un mod complet diferit de a gândi", a spus Aso.

În timp ce în Japonia populaţia economiseşte, guvernul are cel mai ridicat grad de îndatorare din rândul ţărilor industrializate, de circa 230% din PIB, în timp ce Italia înregistrează un nivel estimat pentru acest an la 125% din PIB. Statul nipon depinde de împrumuturi pentru finanţarea a circa jumătate din cheltuielile bugetare anuale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici