Ministrul britanic pentru Brexit: Sunt surprins să aud că negociatorul-şef al UE nu înţelege poziţia Marii Britanii

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat vineri că este surprins să audă că negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, nu înţelege poziţia Marii Britanii privind perioada de tranziţie post-Brexit, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1931 afișări
Imaginea articolului Ministrul britanic pentru Brexit: Sunt surprins să aud că negociatorul-şef al UE nu înţelege poziţia Marii Britanii

Ministrul britanic pentru Brexi: Sunt surprins să aud că negociatorul-şef al UE nu înţelege poziţia Marii Britanii

"Având în vedere activitatea intensă care a avut loc în această săptămână, este surprinzător să aud că Michel Barnier are neclarităţi legate de poziţia Marii Britanii în ceea ce priveşte perioada de implementare (n.a. - a acordului pentru Brexit). Vizăm o perioadă limitată de timp în care să fie menţinut accesul reciproc la pieţe, în baza acordurilor existente", a spus Davis.

Ministrul britanic pentru Brexit a remarcat o contradicţie în abordarea lui Barnier din discuţiile privind perioada de tranziţie.

"Pentru ca o astfel de perioadă să funcţioneze, ambele părţi trebuie să găsească o modalitate pentru a soluţiona eventuale dispute. Dar există o contradicţie fundamentală în abordarea pe care o are Comisia. Astăzi au recunoscut că este necesară o metodă de soluţionare a litigiilor. În acelaşi timp, au respins solicitarea Marii Britanii de a oferi garanţii rezonabile, pentru a ne asigura că interesele noastre sunt protejate. Nu este posibil să avem această dualitate. Nu cred că este de bună-credinţă să sugereze că ar putea renunţa în mod arbitrar la perioada de tranziţie", a mai spus David Davis.

Tot vineri, Michel Barnier a declarat că nu a primit nicio actualizare din partea Marii Britanii cu privire la relaţiile cu Blocul comunitar după Brexit, avertizând că perioada de tranziţie nu este o certitudine. Prezent la Bruxelles, Barnier a adăugat că "este important să fie spus adevărul" în privinţa stadiului actual al negocierilor.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit a subliniat că declaraţiile sale nu trebuie percepute ca o ameninţare sau un ultimatum.

"Nu a fost o ameninţare când m-am referit la perioada de tranziţie. Am anumite probleme în a înţelege poziţia Marii Britanii. Ei au cerut o perioadă de tranziţie în baza unor condiţii logice. Menţin piaţa unică, uniunea vamală, politicile UE, pentru o perioadă limitată. Este de înţeles să menţinem perioada de reglementare. În joc este integritatea pieţei unice", a mai spus Barnier.

La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, din punct de vedere comercial şi al securităţii. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniţei irlandeze şi drepturile cetăţenilor din UE.

Guvernul condus de către Theresa May urmează să-şi prezinte viziunea asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale în privinţa relaţiei UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial şi al securităţii. Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici