Ministrul de Interne al Belgiei: Flamanzii care au colaborat cu naziştii au avut motivele lor

Flamanzii care au colaborat cu naziştii în cel de-al Doilea Război Mondial "au avut motivele lor", a apreciat, într-un interviu publicat luni, noul ministrul belgian de Interne, naţionalistul flamand Jan Jambon, ale cărui afirmaţii au provocat deja o polemică în Belgia.

186 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Interne al Belgiei: Flamanzii care au colaborat cu naziştii au avut motivele lor

Ministrul de Interne al Belgiei: Flamanzii care au colaborat cu naziştii au avut motivele lor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cei care au colaborat cu germanii au avut motivele lor. Eu nu am trăit în epoca aceea", a declarat, într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique, ministrul Jan Jambon, un aliat apropiat al preşedintelui Noii Alianţe flamande (N-VA), Bart De Wever.

După depunerea jurământului, sâmbătă, de către noul Guvern condus de liberalul francofon Charles Michel, unde posturile-cheie sunt deţinute de naţionaliştii flamanzi din N-VA, trecutul noului ministru de Interne, care este şi vicepremier, se află în atenţia presei.

Noului ministru i se reproşează în special un discurs susţinut în 2001 la o reuniune a Saint-Maartensfonds, asociaţie a foştilor voluntari flamanzi care au luptat pe frontul din est cu trupele germane. "Îndemn pe oricine să găsească o frază, un text în care apăr colaborarea. Colaborarea a fost o greşeală", a afirmat Jambon, întrebat în legătură cu prezenţa la această reuniune. "Este un fapt divers şi deja am dat explicaţii", a adăugat el.

"Mişcarea flamandă a fost izolată zeci de ani", a mai afirmat noul ministru belgian de Interne. Până la începutul anilor 2000, naţionaliştii flamanzi au cerut "amnistia" pentru foştii colaboratori condamnaţi după război, perturbând periodic vizitele regelui în oraşele flamande.

La controversata reuniune din 2001, Jan Jambon s-a exprimat în numele Mişcării Populare flamande (Vlaamse Volksbeweging, VVB), al cărei membru este în prezent. "VVB reuneşte oameni în jurul unui singur obiectiv: independenţa Flandrei. Oameni care au poziţii extrem de diferite: de la extrema-stângă la extrema-dreaptă", a explicat el.

"Mişcarea Reformatoare (MR, formaţiunea premierului) a numit în fruntea Guvernului un personaj dubios, care consideră că participarea sa la reuniuni de extremă-dreaptă reprezintă un fapt divers (...) Nu-i vom cere demisia la trei zile după depunerea jurământului, dar este deosebit de deranjant", a afirmat preşedintele partidului de centru francofon CDH (de opoziţie), Benoît Lutgen. "Jan Jambon este un democrat", a asigurat ministrul pentru Pensii, liberal francofonul Daniel Bacquelaine. Trecutul lui Jan Jambon ridică semne de întrebare, a apreciat, la rândul său, ministrul pentru Energie, liberal francofonul Marie-Christine Marghem.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici