Ministrul francez de Externe: Cerinţele formulate de către Donald Trump la adresa europenilor sună uneori ca ultimatumuri

Cerinţele formulate de către preşedintele american Donald Trump la adresa liderilor europeni în legătură cu acordul nuclear iranian "sună uneori ca ultimatumuri", a declarat luni ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, relatează site-ul agenţiei Novinite.

484 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez de Externe: Cerinţele formulate de către Donald Trump la adresa europenilor sună uneori ca ultimatumuri

Ministrul francez de Externe: Cerinţele formulate de către Donald Trump la adresa europenilor sună uneori ca ultimatumuri

"Am remarcat cu interes că preşedintele Trump nu a rupt acordul, deşi formulează cerinţe care sună uneori ca ultimatumuri", a spus Le Drian, care a sosit la Bruxelles pentru un summit al miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană.

La 12 ianuarie, preşedintele american le-a cerut europenilor să contribuie la corectarea "defectelor groaznice" din cadrul acordului nuclear iranian semnat în 2015, în caz contrar SUA se vor retrage din înţelegere şi vor impune sancţiuni împotriva regimului de la Teheran.

Jean-Yves Le Drian a declarat că Iranul nu respectă o parte a acordului nuclear, care impune Teheranului să nu dezvolte rachete balistice având capacitatea să transporte focoase nucleare.

Totodată, ministrul francez de Externe a precizat că summitul UE "va reprezenta oportunitatea de a reitera îngrijorările noastre privitoare la încercările Iranului de a destabiliza regiunea, fie că este vorba despre Yemen, Liban sau Siria". Şeful diplomaţiei de la Paris a anunţat că va vizita Iranul la 5 martie.

Administraţia Donald Trump intenţionează să colaboreze cu partenerii europeni pentru înăsprirea condiţiilor înţelegerii, în timp ce Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Uniunea Europeană nu doresc modificarea acordului semnat în 2015, menit să garanteze caracterul strict paşnic al programului nuclear iranian, în contrapartidă cu ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici