Ministrul german al Finanţelor compară Rusia, care a anexat Crimeea, cu Germania nazistă

Ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble a comparat luni încorporarea Crimeei în Rusia cu anexarea Sudetenland de către Adolf Hitler, potrivit ediţiei online a revistei Der Spiegel.

419 afișări
Imaginea articolului Ministrul german al Finanţelor compară Rusia, care a anexat Crimeea, cu Germania nazistă

Wolfgang Schäuble (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Hitler a folosit deja asemenea metode în Sudetenland", a declarat Schäuble în faţa a aproximativ 50 de elevi berlinezi care participau la o discuţie despre Europa, potrivit săptămânalului.

Ministrul german al Finanţelor a apreciat că preşedintele rus Vladimir Putin a utilizat aceleaşi argumente ca naziştii, afirmând sus şi tare că vrea să apere ruşii, consideraţi ca fiind ameninţaţi în Ucraina.

În numele unui "pangermanism", Adolf Hitler a invadat şi anexat, în 1938, Sudetenland, o regiune situată în vestul Cehiei, afirmând că vrea să-i elibereze pe germani de opresiune.

Moscova continuă să repete că alipirea Crimeei la teritoriul său se bazează pe principiul voinţei popoarelor de a dispune de soarta lor, locuitorii acestei peninsule din sudul Ucrainei pronunţându-se masiv în favoarea Moscovei în cursul unui referendum considerat ilegal de către occidentali.

Întrebată într-o conferinţă de presă despre comparaţia cu acţiunile lui Hitler, Angela Merkel a arătat că nu este de acord cu ministrul său.

"Consider alipirea Crimeei un caz unic", a spus ea într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele senegalez Macky Sall. Ea a repetat că este vorba "foarte clar despre o încălcare a dreptului internaţional".

Schäuble nu este primul politician care compară acţiunile Rusiei cu ale Germaniei naziste. Recent, fostul secretar de Stat american Hillary Clinton a comparat intervenţia rusă în Ucraina cu invazia nazistă a Europei, în anii '30, potrivit unui ziar local american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici