Ministrul german de Finanţe avertizează asupra divizării Europei după "nonsensul" Brexit: Ar fi o catastrofă

Ministerul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a avertizat luni asupra riscurilor divizării Europei pe linia est-vest şi a descris ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ca un "nonsens", relatează site-ul agenţiei Reuters.

1769 afișări
Imaginea articolului Ministrul german de Finanţe avertizează asupra divizării Europei după "nonsensul" Brexit: Ar fi o catastrofă

Ministrul german de Finanţe avertizează asupra divizării Europei după "nonsensul" Brexit: Ar fi o catastrofă

"Dacă vor apărea noi diviziuni între est şi vest după Brexit - a fost un nonsens să iei o astfel de decizie şi probabil că britanicii nu mai sunt fericiţi cu votul lor - va fi o catastrofă. Trebuie să fie foarte clar: vom avea un viitor bun - şi istoria ne arată acest lucru - doar dacă ţinem Europa unită... şi asta înseamnă toată Europa", a spus Schaeuble.

Ministrul german de Finanţe a făcut referire la adâncirea faliei între ţări estice precum Polonia şi Ungaria şi partenerii lor vestici din Uniunea Europeană, în privinţa valorilor democratice, acceptării refugiaţilor şi integrării europene.

Wolfgang Schaeuble a mai precizat că acele state membre UE care doresc să continue cu integrarea mai strânsă trebuie să acţioneze imediat în acest sens.

"Dar trebuie să fim de asemenea atenţi ca nu numai statele mari să decidă. Am învăţat asta de la Kohl", a mai spus Schaeuble, cu referire la fostul cancelar german Helmut Kohl, cu care a lucrat la reunificarea Germaniei.

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a subliniat necesitatea de a anula diviziunile dintre statele estice şi cele occidentale. Juncker l-a lăudat pe Wolfgang Schaeuble pentru eforturile sale privind unificarea UE.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost extrem de critic faţă de guvernele de la Varşovia şi Budapesta, despre care Blocul comunitar susţine că se distanţează de valorile fundamentale ale Europei, precum libertatea de exprimare şi statul de drept.

Germania, pe fondul istoriei sale cu Polonia, a fost mai puţin critică faţă de vecinii săi din est, dar a sprijinit în mod tacit demersul UE de a exercita presiuni asupra guvernelor din Europa de Est.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici