Ministrul iranian de Externe: Washingtonul este obsedat de sancţiunile sale împotriva Teheranului

Ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif, a afirmat, miercuri, că Statele Unite sunt "obsedate" de sancţiunile lor împotriva Iranului, o afirmaţie făcută înainte de reluarea negocierilor, vineri, între Teheran şi marile puteri în programul nuclear iranian.

349 afișări
Imaginea articolului Ministrul iranian de Externe: Washingtonul este obsedat de sancţiunile sale împotriva Teheranului

Ministrul iranian de Externe: Washingtonul este obsedat de sancţiunile sale împotriva Teheranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem angajaţi în rezolvarea problemei" sancţiunilor, a afirmat Zarif în faţa unui centru de reflecţie, la Washington. Dar el a apreciat că Statele Unite s-au îndrăgostit "nebuneşte" de sancţiuni şi Congresul american se opune oricărui acord cu Teheranul "pentru că el ar trebui să anuleze sancţiunile".

"Iranul a arătat că se ridică la înălţimea fiecărui acord", a afirmat Zarif în faţa Council on Foreign Relations.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a confirmat că cele două părţi aveau programate întrevederi pentru miercuri seara şi din nou pentru joi, la New York, "în cadrul unor negocieri între Teheran şi marile puteri din cadrul Grupului 5+1 (Rusia, China, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania) care vor fi reluate la New York vineri".

Negocierile vor continua şi în cursul săptămânii viitoare în marja Adunării Generale anuale a ONU.

Zarif a subliniat că "iranienii sunt complet neîncrezători în Statele Unite" şi că un mecanism ar trebui pus în aplicare pentru a readuce încrederea.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate şi Germania acuză Teheranul de dezvoltarea unui program nuclear în scopuri militare.

Teheranul, care afirmă că e vorba de un program civil, revendică dreptul de a îmbogăţi uraniu şi cere anularea sancţiunilor economice impuse de ONU şi ţările occidentale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici