Ministrul israelian de Externe sugerează ca Israelul să ofere o primă pentru plecare arabilor israelieni

Ministrul israelian de Externe, ultranaţionalistul Avigdor Lieberman, sugerează ca Israelul să ofere "stimulente financiare" cetăţenilor israelieni de origine arabă pentru ca ei să părăsească teritoriul Israelului şi să se stabilească în viitorul stat palestinian.

262 afișări
Imaginea articolului Ministrul israelian de Externe sugerează ca Israelul să ofere o primă pentru plecare arabilor israelieni

Ministrul israelian de Externe sugerează ca Israelul să ofere o primă pentru plecare arabilor israelieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cetăţenii israelieni de origine arabă "care decid că au identitate palestiniană pot renunţa la cetăţenia israeliană şi deveni cetăţenii viitorului stat palestinian", explică Lieberman, potrivit unui document al partidului său Israel Beitenu publicat vineri.

"Statul Israel ar trebui chiar să încurajeze aceasta cu un sistem de stimulente financiare", a adăugat el.

Textul partidului ultranaţionalist mai afirmă că acordul de pace ar putea fi durabil doar dacă negocierile vor lua în calcul "schimburi de populaţie arabă din Israel contra teritorii".

Lieberman susţine de mai mult timp acest principiu, cu scopul de a asigura o "separare maximă" între evrei şi arabi în Israel.

El pledează pentru retragerea cetăţeniei arabilor din Israel, care, în opinia sa, nu sunt suficient de "loiali" statului evreu. Luna trecută, el i-a îndemnat pe deputaţii israelieni de origine arabă să părăsească sistemul politic israelian.

Cei 1,7 milioane de cetăţeni israelieni de origine arabă (20%), creştini şi musulmani, sunt descendenţii palestinienilor rămaşi în Israel după crearea acestui stat în 1948. Ei denunţă frecvent faptul că sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua.

Un proiect de lege adoptat duminică de Guvernul lui Benjamin Netanyahu prevede ca Israelul să nu mai fie definit ca un "stat evreu şi democratic", ci ca "statul naţional al poporului evreu".

Parlamentul (Knesset) urmează să se pronunţe, în mai multe lecturi, asupra acestui text care, potrivit unora, instituţionalizează discriminarea faţă de populaţia arabă din Israel şi slăbeşte caracterul democratic al acestui stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici