Ministrul italian de Externe şi-a prezentat demisia

Şeful diplomaţiei italiene, Giulio Terzi, şi-a anunţat marţi demisia pentru a-şi exprima dezacordul faţă de decizia Guvernului de a trimite în India doi militari italieni acuzaţi că au ucis doi pescari din această ţară.

172 afișări
Imaginea articolului Ministrul italian de Externe şi-a prezentat demisia

Ministrul italian de Externe şi-a prezentat demisia

"Demisionez deoarece de 40 de ani consider că trebuie protejată onoarea ţării, a forţelor armate şi a diplomaţiei italiene", a declarat ministrul în Camera Deputaţilor, declarându-se "solidar cu cei doi marinari şi cu familiile lor".

Ministrul s-a declarat "în dezacord cu poziţia adoptată de guvern, de a-i trimite pe cei doi soldaţi în India, la 22 martie, însă a aşteptat decizia Parlamentului înainte de a-şi prezenta decizia.

Ministrul Apărării, Giampaolo Di Paola, audiat imaeiat după omologul său, a exclus varianta demisiei, subliniind că nu doreşte "să abandoneze nava aflată în dificultate".

Imediat după anunţul şefului diplomaţiei, opoziţia a cerut prezenţa şefului guvernului, Mario Monti, în faţa completului Parlamentului.

Cei doi militari sunt anchetaţi pentru presupusa ucidere a doi pescari indieni, pe care i-au luat drept piraţi, în timp ce aceştia asigurau securitatea unui petrolier italian în largul coastei de sud-vest a Indiei, la 15 februarie 2012.

Întoarcerea în India a avut loc vineri, după o răsturnare de situaţie în ultimul moment în Italia, până atunci existând varianta anchetării soldaţilor în această ţară. Decizia de a-i trimite în India a fost luată după ce guvernul italian a primit asigurări că aceştia nu vor primi pedeapsa capitală.

Massimiliano Latorre şi Salvatore Girone au fost autorizaţi de justiţia indiană să se întoarcă în Italia, pentru a vota în alegerile de la sfârşitul lunii februarie, cu promisiunea că vor reveni în India la 22 martie. Ambasadorul Italiei în India, Daniele Mancini, a rămas garantul întoarcerii acestora.

Cu toate acestea, la 11 martie, Italia anunţa că ei nu vor mai reveni, având în vedere "controversa internaţională între cele două state".

Italia apreciază că scandalul nu intră sub tutela justiţiei indiene, faptele producându-se, potrivit Romei, în apele internaţionale.

Această poziţie a provocat furie în rândul autorităţilor indiene, care au decis să-l oprească pe ambasadorul Italiei să părăsească India, provocând tensiuni între cele două ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici