Ministrul spaniol de Externe: Carles Puigdemont ar putea submina "relaţiile de prietenie" dintre Spania şi Belgia

Prezenţa în Belgia a liderului separatist Carles Puigdemont şi dorinţa acestuia de a conduce regiunea Catalonia ar putea submina "relaţiile de prietenie" dintre Spania şi Belgia, a declarat joi ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, relatează site-ul postului de radio belgian RTBF.

776 afișări
Imaginea articolului Ministrul spaniol de Externe: Carles Puigdemont ar putea submina "relaţiile de prietenie" dintre Spania şi Belgia

Ministrul spaniol de Externe: Carles Puigdemont ar putea submina relaţiile dintre Spania şi Belgia

"În principiu, (Puigdemont) poate să ducă o viaţă normală în Belgia, întrucât nu este vizat de niciun mandat european de arestare. Nu considerăm în niciun caz că Belgia permite lucruri ilegale. Dar dacă pretenţia lui Carles Puigdemont este să conducă regiunea Catalonia de la distanţă, trebuie să ne punem întrebarea cât va putea să dureze această situaţie fără a afecta relaţiile de prietenie dintre două state partenere în cadrul UE", a spus Dastis.

Şeful diplomaţiei de la Madrid susţine că, în termeni politici, situaţia lui Puigdemont "nu este confortabilă nici pentru guvernul spaniol, nici pentru cel belgian".

Carles Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcţia de şef al executivului Cataloniei. La 19 ianuarie, Puigdemont a declarat că noile tehnologii îi permit să guverneze regiunea catalană, chiar dacă se află în Belgia.

Puigdemont este acuzat de răzvrătire şi rebeliune de către justiţia spaniolă, fiind emis un mandat de arestare pe numele lui. La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a fost ilegală.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici