Ministrul ungar de Externe critică România că nu a făcut investiţii pentru interconectarea reţelelor de gaze naturale

România şi Croaţia nu au făcut investiţiile necesare în vederea interconectării la infrastructura de livrare a gazelor naturale, a declarat ministrul maghiar de Externe Peter Szijjarto după o întâlnire, la Budapesta, cu vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Maros Sefcovic.

379 afișări
Imaginea articolului Ministrul ungar de Externe critică România că nu a făcut investiţii pentru interconectarea reţelelor de gaze naturale

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Europa Centrală şi de Est - inclusiv Ungaria - este vulnerabilă din punctul de vedere al securităţii energetice, a declarat el după întâlnire.

Iar faptul că România şi Croaţia nu au efectuat investiţiile necesare pentru construirea interconectorilor reţelelor de gaze naturale - în pofida unor acorduri bilaterale şi cu Uniunea Europeană (UE) - îngreunează lucrările de construire a infrastructurii, a criticat el.

Budapesta va face tot posibilul să răspundă nevoilor în domeniul securităţii energetice a Ungariei şi va căuta să servească acestui obiectiv prin interconectarea reţelelor de alimentare cu energie electrică din Europa Centrală şi de Est, a promis Szijjarto.

Ministrul ungur a insistat totodată asupra construirii unui gazoduct strategic de mare capacitate care să lege Europa Centrală şi de Est de Turcia.

Acesta va diversifica nu doar rutele de livrare, ci şi sursele de aprovizionare, a spus el.

Interconectorul dintre Ungaria şi Slovacia poate începe transportul de gaze naturale de la 1 iulie, a anunţat ministrul, adăugând că Ungaria este primul stat membru UE care încheie un acord cu Ucraina privind inversarea livrărilor. Acesta este un model pentru alte state UE în privinţa modului în care Ucraina se poate conecta la piaţa comunitară energetică, a apreciat şeful diplomaţiei ungare.

Pe de altă parte, Szijjarto a declarat că Guvernul nu va creşte tarifele la utilităţi "atât timp cât ne veţi vedea pe noi la putere" şi că Executivul încearcă să ajungă la un acord cu UE pentru ca să evite majorări.

Slovacul Sefcovic a declarat, la rândul său, că apreciază abordarea "constructivă şi responsabilă" a Ungariei în proiectele de interconectare a reţelelor de gaze naturale. Aceste conducte este necesar să fie adaptate pentru a efectua un transport invers de gaze naturale cât mai rapid posibil, a îndemnat el.

Vicepreşedintele CE a vizitat Ungaria în cadrul unui turneu pe care-l efectuează în state membre UE cu misiunea de a prezenta oportunităţi pe carre Uniunea Energetică le va aduce cetăţenilor şi întreprinderilor europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici