Misiunea observatorilor ONU în Siria ar putea fi redusă sau oprită

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va trebui să reducă sau să oprească misiunea observatorilor în Siria dacă puterea şi opoziţia nu vor lansa rapid un proces de tranziţie politică, a apreciat luni ambasadorul francez la ONU Gerard Araud.

202 afișări
Imaginea articolului Misiunea observatorilor ONU în Siria ar putea fi redusă sau oprită

Misiunea observatorilor ONU în Siria ar putea fi redusă sau oprită

"Dacă nu va exista un proces politic de tranziţie, nu îi putem lăsa pur şi simplu pe observatori la faţa locului", a declarat acesta pentru presă.

Cei 300 de observatori militari nearmaţi şi-au suspendat patrulele din cauza luptelor iar mandatul acestei Misiuni de supervizare a ONU (Misnus) expiră la 20 iulie.

"Problema este să ştim dacă vom retrage Misiunea în totalitate sau parţial, dacă menţinem observatorii în regiune sau la Damasc", a explicat Araud. "Dacă se va lansa un proces politic, observatorii vor fi utili şi chiar necesari, dacă acesta nu va fi cazul va trebui să luăm în considerare opţiuni ce includ reducerea şi chiar oprirea misiunii".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, trebuie să prezinte marţi recomandările sale cu privire la soarta Misnus celor 15 membri ai Consiliului de Securitate. Conform diplomaţilor, Misiunea ar putea deveni un simplu birou diplomatic cu efectiv redus.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, Turcia şi statele care reprezintă Liga Arabă au ajuns la un acord sâmbătă la Geneva asupra principiilor unei tranziţii politice propuse de mediatorul internaţional Kofi Annan, printre care formarea unui guvern de tranziţie care să includă membri ai puterii actuale şi ai opoziţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici