Mitt Romney câştigă alegerile primare republicane din New Hampshire

Moderatul Mitt Romney a câştigat marţi, fără surprize, alegerile primare din New Hampshire, consolidându-şi statutul de favorit la obţinerea învestiturii republicane în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, potrivit estimărilor mai multor televiziuni.

386 afișări
Imaginea articolului Mitt Romney câştigă alegerile primare republicane din New Hampshire

Mitt Romney (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul om de afaceri multimilionar a obţinut 36% din voturile exprimate, devansându-i atât pe decanul cursei Ron Paul, un conservator cu poziţii atipice (25%), cât şi pe Jon Huntsman, fost ambasador al lui Barack Obama în China (18%), potrivit estimărilor televiziunilor difuzate imediat după închiderea secţiilor de votare, marţi la ora locală 20.00 (miercuri, 3.00, ora României).

Romney, în vârstă de 64 de ani, a câştigat deja, cu o săptămână în urmă, primul scrutin republican organizat în Iowa (centru), cot la cot cu ultraconservatorul creştin Rick Santorum.

Mitt Romney, fost guvernator al statului Massachusetts (nord-est), este prezentat ca favorit în South Carolina, viitorul stat în care vor avea loc alegeri primare pe 21 ianuarie, dar ar urma să se confrunte cu anumite dificultăţi în acest stat din sud-est, în care religia este considerată importantă. Dacă reuşeşte să învingă pentru a treia oară consecutiv şi în acest stat, este puţin probabil să nu obţină învestitura republicană.

În New Hampshire, ceilalţi trei candidaţi se clasează cu mult în urma trioului din frunte. Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Newt Gingrich a obţinut 11% din voturi, clasându-se înaintea lui Rick Santorum (10%) şi a guvernatorului statului Texas Rick Perry (1%), potrivit acestor estimări.

Romney, o persoană considerată cerebrală, dar lipsită de charismă, care a mai candidat în alegerile republicane din 2008, a obţinut victoria în pofida atacurilor dure lansate împotriva sa, în ultimele zile, pentru rolul pe care l-a jucat la conducerea fondurilor de investiţii Bain Capital, care l-au transformat într-un multimilionar. Adversarii săi îl acuză că a restructurat întreprinderi, concediind angajaţii în forţă, după care a vândut activele societăţilor respective.

Aproximativ 250.000 de alegători din New Hampshire au fost chemaţi să aleagă dintre cei şase candidaţi republicani pe acela pe care ar dori să îl vadă confruntându-se cu Barack Obama pe 6 noiembrie.

O dispută importantă pentru cel de al doilea loc în aceste alegeri primare s-a purtat între libertarianul texan Ron Paul, un medic în vârstă de 76 de ani, candidat pentru a treia oară, şi fostul guvernator al statului Utah Jon Huntsman. Acest moderat, în vârstă de 51 de ani, a mizat totul în acest stat din nord-est.

Procedura de selectare a candidatului republican în alegerile prezidenţiale, lansată pe 3 ianuarie în Iowa, va continua stat cu stat, în decurs de mai multe luni, prin alegeri primare sau "caucusuri" (adunări electorale).

În New Hampshire, marţi au avut loc şi alegeri primare democrate, dar rezultatul nu producea nicio îndoială, pe listă figurând Obama, fără vreun opozant, altul decât anecdotic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici