Mitt Romney nu exclude posibilitatea unui atac american împotriva Iranului

Varianta unui atac al Statelor Unite împotriva Iranului nu trebuie exclusă, avertizează, înaintea unei vizite în Israel, Mitt Romney, candidatul republican la preşedinţia SUA, scrie ziarul britanic The Guardian, citând presa israeliană.

270 afișări
Imaginea articolului Mitt Romney nu exclude posibilitatea unui atac american împotriva Iranului

Mitt Romney nu exclude posibilitatea unui atac american împotriva Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un atac american împotriva Iranului este opţiunea cea mai puţin atrăgătoare, dar nu trebuie exclusă. Opţiunea militară trebuie evaluată şi trebuie să existe în cazul în care nu este posibilă nicio altă soluţie. Angajamentul meu este de a lua toate măsurile necesare pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare", a spus Romney, conform publicaţiei Israel Hayon.

Statele occidentale şi Israelul suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran, un duşman declarat al Israelului, respinge acuzaţiile.

Romney a subliniat că, dacă va deveni preşedinte al SUA, va fi alături de Israel în cazul în care statul evreu va ataca instalaţiile nucleare iraniene.

Candidatul republican la preşedinţia SUA va efectua sâmbătă o vizită în Israel, unde va rosti un discurs despre politica externă a SUA şi despre relaţia cu statul evreu. Romney se va întâlni cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele Shimon Peres. El va merge şi în Cisiordania, unde se va întâlni cu premierul palestinian, Salam Fayyad.

Romney a sugerat că "nu este corect" ca Statele Unite să joace rol de mediator între Israel şi palestinieni, acuzându-l pe preşedintele democrat Barack Obama că a criticat public "un prieten şi un aliat", în ceea ce analiştii cred că este o încercare de atragere a voturilor şi susţinerii electoratului evreu din SUA. Peste 70% dintre evreii din SUA l-au susţinut pe Barack Obama în 2008. În prezent, Romney are, conform sondajelor, o susţinere de 25% în rândul alegătorilor evrei din Statele Unite.

"Dacă voi deveni preşedinte, voi trata Israelul ca prieten şi aliat. Nu doar că avem interese comune, avem şi valori comune. Nu îmi pot imagina cum este să mergi la Naţiunile Unite, aşa cum a făcut Obama, şi să critici Israelul în faţa întregii lumi. Nu îţi critici aliaţii în public pentru a primi aplauzele duşmanilor. Dacă ar fi puncte în care nu ne-am înţelege, am discuta despre aceste lucruri în reuniuni private", a insistat Romney.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici