Mobilizarea a sute de rachete americane în zona Asia-Pacific transmite un mesaj Chinei

Trimiterea de către Statele Unite a unor submarine militare în apropierea coastelor Chinei transmite un mesaj Guvernului de la Beijing, care a mobilizat aproximativ 1.000 de rachete în Strâmtoarea Taiwan şi care are o influenţă din ce în ce mai mare în regiune, comentează revista Time.

17 afișări

Săptămâna trecută, pe 28 iunie, Statele Unite au trimis în Golful Subic din Filipine un submarin din clasa "Ohio", dotat cu 154 de rachete Tomahawk, care pot atinge orice ţintă pe o rază de 1.600 de kilometri.

În aceeaşi zi, nava U.S.S. Michigan a sosit în portul sud-coreean Pusan, iar altă navă militară - U.S.S. Florida - a fost trimisă în Oceanul Indian, în insula Diego Garcia, unde se desfăşura un exerciţiu militar americano-britanic.

Practic, în apropierea Chinei au fost mobilizate, într-o singură zi, 462 de rachete Tomahawk americane.

"A existat o decizie de suplimentare a forţelor americane din Pacific", explică Bonnie Glaser, analist la Center for Strategic and International Studies din Washington. "Este clar că Beijingul va observa manevrele", subliniază analistul militar.

Manevrele par să fie parte a politicii administraţiei Barack Obama de a muta o mare parte a forţelor din Atlantic spre Pacific, în contextul în care în Asia par să fie cele mai mari ameninţări din secolul XXI. Mai multe state din regiune - Australia, Japonia, Indonezia, Coreea de Sud şi Vietnamul - au încurajat Statele Unite să reacţioneze la ceea ce ele consideră acţiuni agresive ale Chinei în regiune. În plus, Washingtonul este îngrijorat de numeroasele rachete - peste 1.000 - mobilizate de China în apropierea Strâmtoarei Taiwan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici