Mohamad Munaf a fost transferat în custodie irakiană

Mohamad Munaf, arestat în 2005 pentru că a contribuit la răpirea a trei jurnalişti români, a fost transferat în custodia irakienilor în această săptămână, susţine avocatul american Aziz Huq, citat de Salt Lake Tribune, în ediţia electronică de vineri.

14 afișări
Imaginea articolului Mohamad Munaf a fost transferat în custodie irakiană

Mohamad Munaf a fost transferat în custodie irakiană (Imagine: Montaj Foto)

Avocatul susţine că a primit informaţia de la familia lui Munaf.

Irakul a preluat responsabilitatea a aproximativ 1.300 de deţinuţi de la Camp Bucca, unde sute de cetăţeni irakieni îşi ispăşesc pedepsele după ce au fost arestaţi de armata americană în cei şapte ani de război. Printre cei transferaţi oficial în custodie irakiană se află şi cetăţeanul american Mohammad Munaf, susţine cotidianul american.

Munaf a epuizat toate căile de atac, până la Curtea Supremă, pentru a împiedica acest transfer, afirmând că se teme că va fi torturat şi executat dacă va fi predat irakienilor.

Mohammad Munaf se afla, împreună cu americano-iordanianul Shawqi Omar, în custodia autorităţilor americane la baza Camp Cropper, în apropierea aeroportului internaţional din Bagdad.

Într-un proces rapid, Omar a fost judecat şi condamnat, dar nu pentru terorism. Soarta acestuia rămâne neclară, după preluarea istorică, de către irakieni, a controlului ultimei închisori conduse de americani în această ţară. Armata americană, care l-a deţinut pe Omar fără să îl acuze oficial din 2004, a declarat în această săptămână că intenţionează să deţină aproximativ 200 de prizonieri "periculoşi", dar fără a preciza dacă Omar va fi printre ei.

În iunie 2008, Curtea Supremă de Justiţie din Statele Unite s-a pronunţat împotriva demersului lui Mohammad Munaf, care încerca să conteste detenţia sa în Irak, unde se află în custodia forţelor americane.

Potrivit deciziei instanţei supreme, judecătorii federali nu pot bloca transferul acestuia către autorităţile irakiene, care doresc să îl judece pentru implicare în activităţi insurgente şi infracţionale.

Mohammad Munaf, care are cetăţenie americano-irakiană, a fost condamnat la moarte pentru presupusul rol în răpirea a trei jurnalişti români, în 2005. Condamnarea sa a fost anulată ulterior de justiţia irakiană, iar cercetările în acest caz au fost reluate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici