Mohamed ElBaradei: Hosni Mubarak "trebuie să plece"

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, "trebuie să plece", a declarat, sâmbătă, Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai opoziţiei egiptene şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA

63 afișări
Imaginea articolului Mohamed ElBaradei: Hosni Mubarak "trebuie să plece"

Mohamed ElBaradei: Hosni Mubarak "trebuie să plece" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Voi coborî în stradă astăzi (sâmbătă - n.red.), alături de colegii mei, pentru a contribui la aducerea unei schimbări (...) şi pentru a-i spune preşedintelui Mubarak că trebuie să plece", a declarat ElBaradei, pentru France 24.

"Preşedintele Mubarak nu a înţeles mesajul poporului egiptean. Discursul său este complet dezamăgitor. Protestele vor continua cu şi mai multă intensitate, până la căderea regimului", a adăugat el.

"Atunci când un regim se comportă atât de josnic şi pune tunurile cu apă pe cineva care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace, înseamnă că este începutul sfârşitului pentru acest regim şi că este momentul să plece", a spus ElBaradei.

Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2005, împreună cu AIEA, s-a declarat dispus, joi, să asigure tranziţia în cazul retragerii lui Mubarak din funcţie. "Dacă populaţia vrea ca eu să conduc tranziţia, atunci nu o voi dezamăgi", a spus el pe aeroportul din Viena, înainte de a se îmbraca într-o cursă către Cairo.

"Mă aflu aici cu speranţa de a continua să acţionez pentru o schimbare ordonată şi paşnică (...). Sper că regimul va înceta violenţa, detenţiile şi torturile", a adăugat el, la sosirea în capitala Egiptului.

Sute de mii de persoane demonstrează, începând de marţi, în Egipt, cerând înlăturarea de la putere a lui Mubarak, care conduce Egiptul de aproape 30 de ani.

Hosni Mubarak a promis, vineri seară, schimbarea guvernului şi începerea unor reforme sociale, după ce autorităţile au instituit restricţii de circulaţie, au blocat accesul la Internet şi au făcut apel la armată pentru a asigura ordinea.

Sâmbătă dimineaţă, câteva mii de manifestanţi s-au adunat din nou în centrul capitalei Cairo, iar martori oculari au relatat că la Ismailiya au avut loc confruntări violente între demonstranţi şi forţele de ordine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici