Mohamed Morsi a fost transferat singur la Ministerul Apărării

Preşedintele egiptean înlăturat de la putere de armată, Mohamed Morsi, a fost transferat singur la Ministerul Apărării, a anunţat joi dimineaţa un oficial al Fraţilor Musulmani, din care provine acesta.

816 afișări
Imaginea articolului Mohamed Morsi a fost transferat singur la Ministerul Apărării

Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Morsi a fost separat de echipa sa şi dus la Ministerul Apărării", a declarat Gehad al-Haddad, un oficial din cadrul confreriei.

Anterior el declarase că Morsi şi "toată echipa prezidenţială sunt în arest la clubul Gărzii republicane a preşedinţiei", adăugând că tatăl său, considerat principalul consilier al lui Morsi este, de asemenea, deţinut.

Un oficial militar a confirmat, joi dimineaţa, pentru AFP că armata egipteană îl deţine pe Morsi.

Morsi "este reţinut preventiv", a afirmat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului, sugerând că fostul şef al statului ar putea fi urmărit judiciar.

Miercuri seara, armata l-a demis pe Morsi, primul preşedinte ales democratic în Egipt, a suspendat Constituţia şi l-a înlocuit cu preşedintele Curţii Constituţionale, Adly Mansour, generând îngrijorare în străinătate.

În timp ce opozanţii săi jubilau în piaţa Tahrir din Cairo, o scenă care amintea de bucuria populară de la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak în februarie 2011, susţinătorii săi au atacat clădirile serviciilor de securitate din nordul ţării. Şapte dintre ei au murit în ciocnirile cu forţele de ordine la Marsa Matrouh şi Alexandria, pe coasta mediterană.

"Este un nou moment istoric, ne-am debarasat de Morsi şi de Fraţii Musulmani", a declarat un manifestant aflat într-o coloană de maşini care claxonau, agitând un drapel. 

După violenţele care au marcat manifestaţiile organizate din 26 iunie şi care s-au soldat cu 47 de morţi, Ministerul de Interne a avertizat că va răspunde "ferm" tulburărilor şi a trimis blindate la Cairo, blocând căile de acces către reuniunile pro-Morsi.

Imediat după îndepărtarea preşedintelui lor, laţul s-a strâns în jurul Fraţilor Musulmani.

Surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat că liderul Partidului Justiţiei şi Libertăţii, formaţiunea politică a conferirie, Saad al-Katatni, şi adjunctul Ghidului suprem, Rashad Bayoumi, au fost arestaţi.

Cotidianul guvernamental Al-Ahram a anunţat, de asemenea, că au fost emise 300 de mandate de arestare pe numele unor membri ai mişcării islamiste.

Morsi şi mai mulţi lideri ai confreriei, între care Ghidul suprem Mohammed Badie şi adjunctul său, Khairat al-Shater, au primit anterior interdicţia de a părăsi Egiptul.

În plus, securitatea a întrerupt emisia postului lor de televiziune şi a percheziţionat sediile Al-Jazeera-Mubasher, care a difuzat o înregistrare video cu Morsi, în care acesta se prezenta drept "preşedintele ales al Egiptului".

Armata, care a preluat controlul Executivului timp de 16 luni, în perioada dintre înlăturarea lui Mubarak şi alegerea lui Morsi, nu a precizat durata tranziţiei înainte de organizarea alegerilor generale. 

Consultările pentru formarea viitorului Guvern, care va regrupa "toate forţele naţionale" şi va avea "puteri depline" potrivit armatei, au început, a anunţat opozantul Amr Moussa, în timp ce Curtea Constituţională a afirmat că şeful său va depune jurământul joi dimineaţa.

Armata a promis că va "sta departe de politică", prin vocea liderului său, generalul Abdel Fattah al-Sissi.

El a discutat cu liderii religioşi creştini şi musulmani ai ţării şi cu reprezentantul opoziţiei Mohamed ElBaradei o "foaie de parcurs" care, potrivit lui ElBaradei, "răspunde revendicărilor poporului".

În faţa ministerului, mii de persoane scandau "Egipt, Egipt!", exprimându-şi bucuria după anunţul armatei.

"Nu aşteptam decât un lucru şi anume ca Morsi să plece", afirmă Abdel Khalek Abdo, un agricultor în vârstă de 56 de ani. 

Mii de susţinători ai lui Morsi s-au mobilizat, la rândul lor, la Cairo, în piaţa Rabaa al-Adawiya, în Nasr City. "Morsi a fost trădat, este o lovitură de stat împotriva unui preşedinte ales", a declarat unul dintre ei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici