Mohammad Javad Zarif s-a declarat încrezător în semnarea unui acord în programul nuclear iranian

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat luni că, dacă există voinţă politică, atunci sunt şanse bune de a se ajunge până la 30 iunie sau câteva zile mai târziu la un acord asupra programului nuclear al Iranului.

109 afișări
Imaginea articolului Mohammad Javad Zarif s-a declarat încrezător în semnarea unui acord în programul nuclear iranian

Mohammad Javad Zarif s-a declarat încrezător în semnarea unui acord în programul nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Toată lumea este determinată să meargă înainte", s-a felicitat şeful diplomaţiei iraniene la finalul unei întrevederi, la Luxembourg, cu omologii săi britanic, francez şi german.

"Cred că (...), dacă există această voinţă politică de a accepta realitatea şi de a obţine progrese pe baza a ceea ce am căzut de acord la Lausanne, atunci sunt şanse bune să încheiem (negocierile asupra programului nuclear iranian) până la termenul limită sau câteva zile mai târziu", a adăugat Zarif, evocând acordul cadru semnat în Elveţia la începutul lui aprilie.

Mohammad Javad Zarif s-a întreţinut iniţial separat cu omologii săi francez, britanic şi german, după care toţi patru au discutat cu purtătoarea de cuvânt a Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Am vorbit despre modalităţile privind accelerarea discuţiilor care vor avea loc la Viena în zilele dificile ce se apropie", a precizat el.

Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a menţionat înregistrarea unor progrese în negocieri, dar a subliniat, totodată, că unele puncte încă necesită soluţii.

"Avem nevoie de puţină flexibilitate din partea Iranului", a spus el.

Potrivit lui Hammond, negocierile asupra programului nuclear iranian ar putea avea loc şi după 30 iunie, aşa cum a recunoscut şi Casa Albă.

Această dată rămâne "ferm" stabilită deocamdată, dar ar putea fi schimbată în caz de necesitate, a explicat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, amintind că acordul de la Lausanne a fost semnat la trei zile după data limită fixată de părţile implicate în negocieri.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a pledat pentru un acord "robust", adică verificabil, şi pentru posibilitatea reluării sancţiunilor în caz de încălcare a înţelegerilor de către Iran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici