DEZVĂLUIRI  Momentul în care Putin a refuzat pacea. Ucraina era dispusă să renunţe la aderarea la NATO

Ţarul a preferat să continue cu invazia pe scară largă, începută pe 24 februarie.

7128 afișări
Imaginea articolului Momentul în care Putin a refuzat pacea. Ucraina era dispusă să renunţe la aderarea la NATO

Momentul în care Putin a refuzat pacea. Ucraina era dispusă să renunţare la aderarea la NATO

În primele etape ale conflictului, a existat un plan de pace convenit între părţi, plan pe care Putin l-a respins în cele din urmă.

I-a fost prezentat de colaboratorul său de încredere la acea vreme, Dmitri Kozak, negociatorul-şef al Ţarului pentru Donbass din 2020.

Kozak, în vârstă de 63 de ani, de origine ucraineană, era sigur că a dat lovitura: reuşise să găsească un acord cu Kievul capabil să satisfacă cererea Rusiei de a ţine Ucraina în afara NATO, acord care ar fi putut împiedica Moscova să se angajeze într-un ocuparea pe scară largă a ţării.

Dar Kremlinul ar fi blocat acordul, preferând să-şi continue campania militară. Putin ar fi precizat că concesiile negociate de colaboratorul său nu erau suficiente pentru că, între timp, şi-a lărgit obiectivele: urmărea anexarea unor mari porţiuni din teritoriul ucrainean. Acesta este motivul pentru care acordul a fost rupt.

I s-a pierdut urma lui Kozak

Contextul a fost dezvăluit de Reuters pe baza mărturiei a trei surse apropiate conducerii ruse.

Kremlinul neagă totul. „Acesta este lipsit de orice referire la realitate. Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Aceasta este o informaţie absolut incorectă”, a răspuns purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov. Kozak nu a răspuns solicitărilor.

Respingerea acordului ar putea explica de ce Kozak, unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia şi director adjunct al personalului lui Putin, prieten de multă vreme al Ţarului (în anii 90 au lucrat împreună în biroul primarului din Sankt Petersburg), este căzut din graţie: urmele lui s-au pierdut de câteva luni şi surse ucrainene l-au dat arestat pentru colaboraţionism în luna mai.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici