Monede de 1, 2, 5 şi 10 lei, puse în circulaţie în Republica Moldova

Zi istorică pentru sistemul bancar din Republica Moldova. Banca Naţională a Republicii Moldova a anunţat punerea în circulaţie, din 28 februarie, a monedelor de 1, 2, 5 şi 10 lei. Reforma vine după 25 de ani de la punerea în circulaţie a leului moldovenesc.

1608 afișări
Imaginea articolului Monede de 1, 2, 5 şi 10 lei, puse în circulaţie în Republica Moldova

În Republica Moldova au fost puse în circulaţie monede de 1,2,5 şi 10 lei

Potrivit reprezentanţilor BNM, bancnotele de 5 şi 10 lei vor fi folosite în paralel cu noile monede, iar cele de 1 leu, treptat vor fi scoase din circulaţie. Autorităţile susţin că monedele au o durată de viaţă de cel puţin zece ori mai mare decât bancnotele cu valoare nominală mică, acesta fiind motivul pentru care au apărut.

Deşi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat la evenimentul de lansare că punerea în circulaţie a acestor monede încununează o ieşire victorioasă dintr-o criză bancară profundă, internauţii moldoveni s-au arătat nemulţumiţi de această reformă.

,Monedele sunt o pacoste pentru mine, le pierd permanent, deformează buzunarele, nu am portmoneu pentru ele”, a postat pe Facebook un cetăţean. ,,Pentru ce? Cum va influenta aceasta schimbare situaţia economică din Republica Moldova? Unde e logica? E raţional?” , a comentat altă persoană.

Anterior Banca Naţională a anunţat un concurs pentru conceptul de designe a monedelor. Ulterior au fost prezentate 80 de modele semnate de 33 de autori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici