MONITORUL APĂRĂRII | Camera Reprezentanţilor va analiza atitudinea lui Donald Trump în cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi

Camera Reprezentanţilor din SUA intenţionează să examineze decizia preşedintelui Donald Trump de a menţine relaţiile cu Arabia Saudită în pofida asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi, afirmă un lider al opoziţiei democrate, Adam Schiff.

558 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Camera Reprezentanţilor va analiza atitudinea lui Donald Trump în cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi

Camera Reprezentanţilor va analiza atitudinea lui Donald Trump în cazul asasinării jurnalistului

"În mod categoric, vom cerceta detaliat asasinarea lui Jamal Khashoggi şi vreau să mă asigur că vom primi informaţiile necesare. Vom vrea să examinăm ce ştie comunitatea serviciilor secrete despre această crimă", a declarat Adam B. Schiff, viitorul preşedinte al Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, pentru cotidianul The Washington Post.

"Vom încerca să aflăm care sunt concluziile serviciilor de informaţii. Astfel, ne va fi clar dacă preşedintele se bazează pe informaţiile furnizate de serviciile secrete şi pe cele mai bune surse de informaţii sau dacă preşedintele reprezintă ceva foarte diferit", a subliniat congresmanul democrat.

Schiff a subliniat că va fi analizată şi intervenţia militară a Arabiei Saudite în Yemen. În plus, "vom vedea cât de stabilă este casa regală saudită şi modul în care regatul saudit îi tratează pe critici sau presa în general", a subliniat el, precizând că vor fi verificate şi interesele financiare ale lui Donald Trump. "Există numeroase potenţiale conflicte de interese, iar Congresul le va verifica. Sigur că dacă investiţiile străine ale companiilor lui Trump ghidează politicile SUA într-un mod care intră în antiteză cu interesele ţării, va trebui să aflăm", a insistat Schiff.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a contestat raportul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) privind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, afirmând că nu s-a concluzionat că prinţul Mohammad bin Salman a ordonat crima şi sugerând că poate ar trebui trasă la răspundere "lumea". "CIA nu a ajuns la nicio concluzie", a declarat Donald Trump. "Nu, nu au ajuns la nicio concluzie. Au sentimente de un anumit tip. Am raportul, nu au ajuns la nicio concluzie, nu ştiu dacă cineva poate ajunge la concluzia că prinţul a făcut aşa ceva. Poate ar trebui trasă la răspundere lumea, pentru că lumea este un loc foarte, foarte violent", a precizat Trump. "Eu spun aşa: nu ştiu, nu ştiu. Dar fie că a făcut-o ori nu, prinţul neagă vehement. Şi tatăl lui, regele, neagă vehement. CIA nu spune că au făcut-o ei, ei indică spre anumite lucruri şi concluzionează că poate prinţul a făcut-o sau poate că nu", a subliniat Donald Trump.

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, CIA a interceptat o conversaţie telefonică în care prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman solicită "reducerea la tăcere a lui Jamal Khashoggi cât mai rapid".

Donald Trump a declarat că, indiferent dacă prinţul moştenitor saudit este implicat sau nu în asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, Statele Unite vor menţine relaţiile cu Arabia Saudită, pentru protejarea intereselor americane, pe cele ale Israelului şi ale altor aliaţi. "Reprezentanţi ai Arabiei Saudite afirmă că Jamal Khashoggi a fost un duşman al ţării, un membru al mişcării Fraţii Musulmani, dar decizia mea nu se bazează pe aceste lucruri - este o crimă inacceptabilă şi oribilă. Regele Salman şi prinţul moştenitor Mohammad bin Salman neagă vehement că au cunoştinţă de planificarea ori asasinarea domnului Khashoggi. Serviciile noastre secrete continuă să analizeze toate informaţiile, dar se poate foarte bine ca prinţul moştenitor să fi avut cunoştinţă de acest eveniment tragic - poate că a ştiut, poate că nu a ştiut!", a declarat Donald Trump. "Acestea fiind spuse, s-ar putea să nu aflăm niciodată toate datele referitore la asasinarea domnului Jamal Khashoggi. În orice caz, relaţia noastră este cu regatul Arabiei Saudite. Au fost un aliat major în lupta noastră foarte importantă cu Iranul. Statele Unite intenţionează să rămână un partener constant al Arabiei Saudite pentru a asigura interesele ţării noastre, ale Israelului şi ale altor parteneri din regiune. Avem obiectivul major de a elimina ameninţarea terorismului în întreaga lume", a adăugat Donald Trump.

"Înţeleg că sunt membri ai Congresului care, din raţiuni politice ori din alte motive, ar vrea ca noi să mergem în altă direcţie - sunt liberi să facă acest lucru. Voi lua în considerare ideile care îmi vor fi prezentate, dar doar dacă sunt compatibile cu securitatea absolută a Americii. După Statele Unite, Arabia Saudită este cea mai mare naţiune care produce petrol. Au colaborat strâns cu noi şi au fost foarte receptivi la solicitările mele de a ţine preţurile la petrol la niveluri rezonabile - lucru foarte important pentru lume. În calitatea de preşedinte al Statelor Unite, intenţionez să mă asigur că, într-o lume foarte periculoasă, America îşi urmăreşte interesele naţionale şi contestă puternic ţările care vor să ne facă rău. Spus simplu este America pe primul loc!", a subliniat liderul de la Casa Albă, denunţând influenţa negativă a Iranului în Orientul Mijlociu.

Surse citate de NBC News au declarat că Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA) a stabilit că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului rezident american Jamal Khashoggi. Donald Trump a catalogat concluziile CIA drept "premature", dar "posibile", subliniind că asasinatul "nu ar fi trebuit să aibă loc".

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6. Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut clarificări din partea Arabiei Saudite în acest caz.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici