Monitorul Apărării / EXCLUSIV - Sir Julian King, comisar european pentru Uniunea Securităţii: Guvernele UE au răspuns provocărilor de securitate „în evoluţie” printr-o „revoluţie liniştită” a modului de abordare a acestora

Guvernele Uniunii Europene au răspuns provocărilor de securitate "în evoluţie" printr-o "revoluţie liniştită" a modului de abordare a acestora, a spus sir Julian King, comisarul european pentru Uniunea Securităţii , într-un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) şi MEDIAFAX.

188 afișări
Imaginea articolului Monitorul Apărării / EXCLUSIV - Sir Julian King, comisar european pentru Uniunea Securităţii:  Guvernele UE au răspuns provocărilor de securitate „în evoluţie” printr-o „revoluţie liniştită” a modului de abordare a acestora

Monitorul Apărării / EXCLUSIV - Sir Julian King, comisar european pentru Uniunea Securităţii: Guvernele UE au răspuns provocărilor de securitate „în evoluţie” printr-o „revoluţie liniştită” a modului de abordare a acestora

Prezentăm principalele declaraţii din interviul acordat Monitorului Apărării şi Securităţii (MAS) şi MEDIAFAX de către sir Julian King, comisarul european responsabil pentru Uniunea Securităţii

- "Este un drept fundamental să te simţi în siguranţă acasă sau când mergi pe stradă (...)Sunt comisar pentru Uniunea Securităţii de puţin de peste doi ani, iar indivizii rău intenţionaţi ne-au ţinut ocupaţi pe toate fronturile. Dar cred că, împreună, am realizat progrese reale în crearea sistemelor, structurilor şi a bazelor legislative pentru a crea o arhitectură de securitate internă sustenabilă şi durabilă a UE".

- "(...) în ultimii ani am văzut un şir de atacuri teroriste îngrozitoare în Europa, adesea realizate folosind aşa-numitele metode "low-tech" - un singur individ radicalizat, folosind un camion sau un cuţit.(...) În faţa acestor provocări în evoluţie, a avut loc o revoluţie liniştită în modul în care guvernele UE colaborează pentru a aborda ameninţările comune. Ei recunosc că, pe măsură ce ameninţările devin din ce în ce mai conectate, trebuie ca şi răspunsul nostru să fie comun şi transfrontalier".

- "Astăzi nu ne confruntăm doar cu provocările tradiţionale în domeniul apărării venite din partea statelor ostile, ci din ce în ce mai mult, ne confruntăm cu noi forme de ameninţare, atât din partea actorilor statali, cât şi a celor non-statali care exploatează noi tehnologii şi canale pentru a submina sistemele noastre democratice şi pentru folosi propriii noştri cetăţeni împotriva noastră."

- "(...) deşi UE nu poate acţiona nici ca un substitut pentru programele naţionale de apărare ale statelor membre, şi nici nu poate îndeplini rolul jucat de NATO, poate încuraja colaborarea în dezvoltarea tehnologiei şi a echipamentelor necesare pentru a face faţă provocărilor comune în domeniul apărării şi securităţii".

- "(...) aproape că am dublat fondurile alocate pentru securitatea internă, până la 2,5 miliarde de euro, şi aproape am triplat cifra pentru migraţie şi gestionarea frontierelor, până la 34,9 miliarde de euro".

- "Domeniul informaţiilor este un alt segment în care responsabilitatea aparţine în mod ferm autorităţilor naţionale, aşa cum şi trebuie. Şi nu cred că acum este timpul pentru o discuţie privind o viitoare agenţie europeană de informaţii, aşa cum a evidenţiat munca excelentă a Grupului pentru Combaterea Terorismului, un forum de partajare a informaţiilor în care sunt implicate state membre ale UE, precum şi Norvegia şi Elveţia, care rămâne în afara instituţiilor UE".

- "(...) am consolidat Sistemul Informatic Schengen (SIS), făcând obligatoriu ca statele membre să introducă în sistem alerte legate de terorism (...) În prezent, conţine aproximativ 76 de milioane de alerte şi a fost consultată de peste 5 miliarde de ori în 2017".

- "Având în vedere că multe dintre recentele atacuri teroriste din Europa au fost efectuate folosind doar fonduri minime, trebuie să putem urmări tranzacţii mai mici pentru a stabili conexiuni şi pentru a dezmembra reţelele de teroare. Din acest motiv, am făcut obligatorie crearea registrelor de conturi bancare centrale în statele membre şi am venit cu propuneri de îmbunătăţire a accesului la aceste registre pentru instituţiile din domeniul aplicării legii".

(Citeşte textul integral al interviului pe monitorulapararii.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici