MONITORUL APĂRĂRII | MAE rus: NATO a revenit la politicile de disuasiune şi consideră Rusia „inamic”

Alianţa Nord-Atlantică a revenit la politica de disuasiune şi consideră Rusia "inamic", a afirmat, joi, Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, exprimând regret că NATO a revenit la această abordare.

1133 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | MAE rus: NATO a revenit la politicile de disuasiune şi consideră Rusia „inamic”

MAE rus: NATO a revenit la politicile de disuasiune şi consideră Rusia „inamic”

"Problema în relaţia noastră cu NATO este că NATO revine la o dispoziţie din anul 1949, la o politică de disuasiune în relaţiile cu ţara noastră. Prin urmare, nu poate exista cooperare normală în aceste condiţii, în contextul în care cooperarea este posibilă doar când părţile nu se consideră unele pe altele inamici, ci pornesc de la premisa că există sfere obiective de interese comune", a declarat Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de presă Tass.

Referindu-se la sistemul de schimburi de informaţii aeriene în timp real pentru evitarea riscului deturnării avioanelor de către membri ai grupurilor teroriste, oficialul rus a notat că "acţiunile de cooperare au fost sistate aproape în totalitate la iniţiativa NATO". "Alianţa Nord-Atlantică a trecut la o schemă de disuasiune în relaţia cu Rusia", a subliniat Gruşko.

"Conducerea NATO şi mulţi lideri ai ţărilor membre vorbesc constant despre necesitatea măsurilor pentru detensionarea situaţiei, despre oprirea incidentelor militare periculoase şi despre evitarea situaţiilor în care există riscul interpretării greşite a intenţiilor militare. Cu toate acestea, nu fac absolut nimic pentru restabilirea contactelor militare. Este imposibil să discutăm aceste probleme fără un dialog normal, zilnic, la Bruxelles ori în altă parte. Dacă Alianţa Nord-Atlantică este interesată într-adevăr de ceea ce profesează la nivel politic, atunci această abordare ar trebui susţinută prin mişcări reale în sensul restabilirii cooperării normale şi a dialogului la nivel militar", a spus Gruşko.

Alianţa Nord-Atlantică şi Moscova au furnizat, miercuri, în cadrul unei reuniuni la nivel de ambasadori a Consiliului NATO-Rusia, informaţii despre manevrele militare programate, abordând şi tema eventualei retrageri a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici